Char kway teow (roerbaknoedels met garnalen) is echt een ding in Zuidoost-Azië. Char kway teow is een super populair hawker / streetfood in Indonesië, Maleisië, Thailand en Singapore. In Indonesië noemen ze het gerecht Kwetiau Goreng. Sommige Kwetiau Goreng worden zonder proteïne gemaakt en sommige zijn vergelijkbaar met deze versie. Het is vergelijkbaar met de Chinese Beef Chow Fun, of de Thaise Pad See Ew.
Penang, in het noorden van Maleisië nabij de grens met Thailand, is een van de Zuidoost-Aziatische food hotspots, en staat bekend om zijn Char kway teow. De versie uit Penang lijkt erg op de versie van Kwetiau Goreng die ze in Medan, Sumatra eten.
Hoe maak je dit Char Kway Teow recept (roerbaknoedels met garnalen)?
Afgezien van het weten van de platte brede rijstnoedels dat 30 minuten duurt is Char kway teow net zoals andere streetfoodgerechten in een mum van tijd klaar. Zorg ervoor dat alle ingrediënten en de saus in bakjes klaar staan voordat je begint met wokken. Tijdens het wokken heb je hier namelijk geen tijd meer voor en heb je het risico dat het gerecht aanbrand in de wok.
Char Kway Teow recept (roerbaknoedels met garnalen)
Door: David– Amsterdam Cooking Workshops
Voor: 4 personen
Type: Thais en Indonesische streetfood gerecht
Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten Char Kway Teow recept (roerbaknoedels met garnalen)
Voor de noedels:
- 500 gr platte 10 mm brede gedroogde rijstnoedels
- 4 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
- 3 knoflooktenen, in dunne plakjes
- 400 gr grote garnalen, gepeld en darmkanalen verwijderd
- 6 visballetjes in dunne plakjes, optioneel
- 6 eieren
- 250 gr taugé
- 30 gr bieslook, in stukken van 3 cm gesneden
Voor de saus:
- 3 eetlepels lichte sojasaus (bij voorkeur Healthy Boy Brand)
- 2 eetlepels donkere of zoete sojasaus (ketjap manis)
- 2 eetlepels oestersaus (bij voorkeur Lee Kum Kee Panda Brand)
- 1 eetlepel palmsuiker, fijngehakt of geraspt
- ½ theelepel gemalen witte peper
- 1 eetlepel sambal
Bereidingswijze Char Kway Teow recept (roerbaknoedels met garnalen)
- Maak eerst de rijstnoedels. Week ze 30 minuten in lauw water of tot ze zacht en buigzaam zijn. Giet af en zet apart.
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en meng goed.
- Bereid de rest van de ingrediënten voor en zet apart in kommen.
- Verwarm je wok voor op hoog vuur, hij moet rokend heet zijn. Voeg plantaardige olie toe en voeg, zodra het heet is, knoflook toe. Roerbak 20 seconden maar voorkom dat de knoflook verbrandt.
- Voeg plakjes visballetjes en garnalen toe en roerbak tot de garnalen net roze worden maar nog niet helemaal gaar zijn. Duw ze naar de zijkant van de wok. Breek de eieren erin en laat ze ongeveer 30 seconden ongestoord koken. Breek de dooier en klop de eieren in grote stukken.
- Voeg rijstnoedels toe, gevolgd door de saus. Blijf roerbakken om er zeker van te zijn dat de saus de noedels bedekt en dat de noedels een beetje geblakerd raken, ongeveer 1-2 minuten.
- Proef en voeg naar smaak meer saus toe.
- Zet het vuur uit en voeg taugé en bieslook toe en meng goed. Serveer onmiddellijk.