Terong balado recept (Indonesische aubergine in zoetpittige tomatensaus)
21 juli 2021 
2 min. leestijd

Terong balado recept (Indonesische aubergine in zoetpittige tomatensaus)

Dit Terong balado recept is een van mijn favoriete Indonesische groenterecepten en is vaak een vast onderdeel van mijn Indonesische kookworkshops. Als je van aubergine houdt, zul je dit Indonesische zoet-pikante aubergine in tomatensaus gerecht zeker lekker vinden. Terong betekent aubergine in het Indonesisch en balado is een zoetpittige saus of kruidenpasta (boemboe), afkomstig uit de Minang keuken van West Sumatra.

Balado-saus wordt gemaakt door gemalen rode hete pepers (of sambal) te roerbakken met andere ingrediënten zoals knoflook, uien of sjalotten en tomaten. Deze ingrediënten zijn vergelijkbaar met een versie van sambal, Sambal Tomat. In tegenstelling tot sambal wordt balado-saus echter meestal samen met de hoofdingrediënten gemengd en geroerbakt en als een gerecht behandeld. Balado is geschikt voor gebakken garnalen, inktvis, kip, gebakken gekookte eieren, gebakken rundvlees, aardappelen en natuurlijk aubergines.

Vanwege de vrijwel identieke ingrediënten en techniek wordt de term balado vaak verwisseld met sambal goreng ("gebakken sambal") gerechten. Toch verwijst de term balado meer specifiek naar de Minang kooktraditie, terwijl sambal goreng verwijst naar een meer algemene Indonesische kooktraditie.

Het is eigenlijk heel gemakkelijk om Terong balado te maken en het gerecht heeft niet veel ingrediënten zoals veel Indonesische gerechten. Mijn versie van Terong balado gebruikt geen gehakte pepers. Voor de zoete pittigheid gebruik ik mijn zelfgemaakte Sambal ketjap.

Hoe maak je dit terong balado recept?

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt of maakt voor dit terong balado recept zijn de smaken meer of minder intens. Je kunt deze terong balado in iets meer dan een half uur op tafel hebben maar het is beter om iets meer tijd te nemen om de smaken van de balado saus goed in elkaar te laten trekken.

Terong balado

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 4 personen
  • Type: Indonesisch bijgerecht (groentegerecht)

Ingrediënten terong balado

  • 2 aubergines
  • 1 grote of 3 kleine sjalotten
  • 3 knoflooktenen
  • 3 eetlepels sambal ketjap, of een andere zoetpittige sambal
  • 2 theelepels gefermenteerde garnalenpasta (trassi)
  • 130 gr tomatenblokjes, blik 400 gr, bij voorkeur van Mutti
  • 1 eetlepel tomatenpuree, bij voorkeur van Mutti
  • 3 eetlepels palmsuiker (gula djawa)
  • 100 ml water
  • 3 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)

Bereidingswijze terong balado

  • Snipper de sjalotten en snij de knoflook fijn en hou apart van elkaar. Snij de aubergines in blokjes van 2 bij 2 cm.


  • Verhit olie in een (gietijzeren) pan met dikke bodem. Fruit de sjalotten totdat ze zacht en glazig zijn (ongeveer 5 minuten).


  • Voeg sambal ketjap en trassi toe en roer goed. Voeg extra olie toe mocht het mengsel aanbranden. Bak een paar minuten mee.


  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.


  • Voeg knoflook toe en bak 2 minuten mee.


  • Voeg 1/3 van het blik (ongeveer 130 gr) tomatenblokjes toe en laat een paar minuten inkoken.


  • Voeg palmsuiker en water toe. Roer zodat alles goed mengt. Zet het vuur iets hoger totdat het mengsel suddert en de suiker oplost. Zet het vuur daarna iets lager maar zorg wel dat het mengsel zachtjes blijft sudderen.


  • De suiker zal oplossen en het mengsel zal inkoken. Wat overblijft is de balado saus.


  • Voeg de aubergineblokjes toe. Roer zodat alles goed mengt. Voeg een beetje water toe als het mengel iets te droog is geworden.


  • Doe de deksel op de wok en laat het mengsel met de aubergineblokjes sudderen voor ongeveer 20 minuten. Roer af en toe goed en let er op dat het mengsel niet aanbrandt.


  • Na ongeveer 20 minuten is de aubergine zacht en is de saus goed ingekookt. Proef of de aubergine boterzacht is. Zo niet, sudder de aubergine dan nog wat langer in de belado saus.

tomatensausTerong balado, Indonesische aubergine in zoetpittige tomatensaus

Over de schrijver
Reactie plaatsen