Pad Kee Mao recept (Thaise ‘dronken noedels’)
07 november 2021 
3 min. leestijd

Pad Kee Mao recept (Thaise ‘dronken noedels’)

Pad Kee Mao (Thaise ‘dronken noedels’) is een bekend Thais streetfoodgerecht. Als je van Thais eten houdt ben je waarschijnlijk al bekend met deze ‘dronken noedels’. Dit Thaise noedelgerecht is zowel in Thailand als in Thaise restaurants buiten Thailand erg populair. Je zult versteld staan hoe snel en makkelijk dit recept te maken is! Dit gerecht is altijd een favoriet van mijn Thaise kookworkshop gasten. Zelf maken? Bekijk het recept hieronder.

Er zijn een paar theorieën over de oorsprong van de naam Pad Kee Mao (Thaise 'dronken noedels)'. De meest voorkomende verklaring is simpel: deze noedels zijn perfect tijdens (met een ijskoud biertje!) of na een avondje drinken met vrienden (anti-hangover!)

Pad Kee Mao duurt iets langer om te bereiden dan andere Thaise streetfood gerechten zoals Pad Krapao en Pad See Ew. De kip moet namelijk minimaal 20 minuten gemarineerd worden. Begin dus met het marineren van de kip en ondertussen maak je de saus en bereid je de rest van de ingrediënten voor.  Bij Pad Kee Mao is het ook weer van belang dat alle ingrediënten klaar staan voordat je begint met koken. Het daadwerkelijke wokken van dit gerecht duurt namelijk maar 5 – 7 minuten.

Door: David– Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Thais streetfood gerecht

Bereidingsduur: 30 minuten

Voor de kip:

  • 400 gr kippendijen (of 300 gr garnalen), dungesneden
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels lichte sojasaus (bij voorkeur Healthy Boy Brand)
  • 2 theelepels maïzena, vermengt met 2 theelepels water
  • 1 eetlepel plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)

Voor de saus:

  • 1 ½ eetlepel palmsuiker, fijngehakt of geraspt
  • 2 eetlepels lichte sojasaus (bij voorkeur Healthy Boy Brand)
  • 1 ½ eetlepel donkere of zoete sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels oestersaus
  • ½ theelepel gemalen witte peper

Voor de noedels:

  • 250 gr platte brede rijstnoedels (minimaal 10 mm)
  • 3 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
  • 3 knoflooktenen, in plakjes
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 2 grote sjalotten, gehalveerd en in plakjes gesneden
  • 4 bosuien, diagonaal gesneden in stukken van 2 cm
  • 5 lange rode pepers, zaadlijsten verwijderd en julienne gesneden
  • 400 gr babymais uit blik
  • 2 eetlepels Shaoxing-wijn
  • 250 gr Thaise basilicum of Thaise heilige basilicumblaadjes
  • Meng 2 eetlepels water, 2 eetlepels lichte sojasaus, het maïzena-mengsel, 1 eetlepel plantaardige olie en meng met de dun gesneden kippendijen (of hele garnalen). Marineer minimaal 20 minuten.
  • Als je 10 mm platte rijstnoedels gebruikt, laat ze dan ongeveer 15 minuten in heet water weken. Giet af en zet opzij.
  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een kom en roer tot de palmsuiker is opgelost, zet apart.
  • Verhit een wok op hoog vuur (tot hij rookt) en voeg 2 eetlepels plantaardige olie toe aan de randen van de wok. Voeg dun gesneden kippendijen (of garnalen) toe en laat ze 1 minuut aan elke kant dichtschroeien tot ze bijna gaar zijn. Haal uit de wok en zet apart.
  • Voeg 1 eetlepel olie toe aan de wok op hoog vuur en voeg sjalotten, knoflook en geraspte gember toe. Roerbak ongeveer een minuut.
  • Voeg lente-uitjes, pepers, babymais en Shaoxing-wijn toe. Roerbak nog 30 seconden en voeg de rijstnoedels toe. Meng goed en roerbak nog een minuut.
  • Voeg het sausmengsel toe en roerbak ongeveer 1 minuut op het hoogste vuur tot de noedels donkerder van kleur worden. Zorg ervoor dat de noedels niet aan de wok blijven plakken.
  • Voeg de aangebraden kip (of garnalen), Thaise basilicum of heilige basilicumblaadjes toe en roerbak nog 2 minuten. Serveer onmiddellijk.

Pad Kee Mao, Thaise drunken noodles op een blauw bord

Over de schrijver
Reactie plaatsen