Ketjap manis, Indonesische zoete sojasaus

Zoete sojasaus (ketjap manis of kecap manis)

Zoete sojasaus (ketjap manis of kecap manis)

Zoete sojasaus (ketjap manis of kecap manis) is ontegenzeggelijk een van de belangrijkste ingrediënten en sauzen. Sojasaus werd door de Chinezen geïntroduceerd, maar de Indonesiërs maakten al snel hun eigen heerlijke zoete versie, ketjap manis. Deze zoete versie van sojasaus bevat de gebruikelijke sojabonen, tarwe en zout, maar de Indonesiërs voegden er melasse en royale hoeveelheden palmsuiker aan toe. Daarom is ketjap manis veel dikker en zoeter dan gewone sojasaus - die ketjap asin wordt genoemd. Ketjap manis wordt gebruikt in verschillende Indonesische gerechten en specerijen, zoals Ajam Ketjap of Babi Ketjap (kip of varkensvlees gekookt in zoete sojasaus) en natuurlijk Sambal Ketjap. Indonesische mensen hebben de neiging om hun kroepoek (krupuk of kerupuk) ook in ketjap manis te dopen, wat de hartige kroepoek een heerlijke zoete smaak geeft. Het merk Bango wordt algemeen ervaren als de meest smaakvolle ketjap manis, hoewel het duurder is dan andere merken. Zelf koop ik ketjap manis van A brand, die is gewoon bij de Albert Heijn of Jumbo verkrijgbaar!

Ketjap manis, Indonesische zoete sojasaus

Reactie plaatsen