Vietnamese vismunt

Vismunt

Vismunt, bekend onder de Latijnse naam 'Houttuynia cordata', staat ook bekend als visblad, regenboogplant, kameleonplant, hartblad, viskruid of Chinese hagedisstaart, is een van de twee soorten in het geslacht Houttuynia (de andere is H. emeiensis). Het is een bloeiende plant afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het groeit op vochtige, schaduwrijke locaties. De Latijnse naam is afkomstig van de Nederlandse naturoloog Martinus Houttuyn.

Vismunt wordt gekweekt als bladgroente en wordt gebruikt als een verse kruidengarnering. Het blad heeft een ongewone smaak die vaak wordt omschreven als 'visachtig' (waardoor het de bijnaam 'vismunt' heeft gekregen). Vismunt is zuur en ruikt nogal naar vis. De smaak is waarschijnlijk een beetje onaangenaam als je het voor de eerste keer proef. Vandaar ook dat het vismunt niet zo vaak voorkomt als Thaise basilicum, Vietnamese munt of koriander.

In het noordoosten van India wordt het vaak gebruikt in salades, salsa's of gekookt met andere groenten, en als garnering over bijgerechten. De zachte wortels kunnen ook worden vermalen tot chutneys, samen met droog vlees of vis, pepers en tamarinde. Het wordt rauw als salade gegeten en samen met vis gekookt als viscurry. In Japan en Korea kunnen de gedroogde bladeren worden gebruikt als kruidenthee, waarvan wordt aangenomen dat het helende eigenschappen heeft. Het heet ドクダミ茶 ( "dokudami") in Japan.

Vismunt in de Vietnamese keuken

In de Vietnamese keuken wordt vismunt 'giấp cá' genoemd en het wordt gebruikt bij gegrild vlees en noedelsalades. Vismunt kan verder worden gebruikt als garnering bij verschillende Vietnamese gerechten, zoals gỏi cuốn (geroerbakt rundvlees met vismuntsalade), bánh xèo en bo la lot.

Vietnamese vismunt

Reactie plaatsen