Thaise basilicumplant uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking Workshops

Thaise basilicum (horapa)

Thaise basilicum (horapa) is een basilicumsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt gekweekt vanwege zijn onderscheidende smaak en aroma. Thaise basilicum wordt op grote schaal in heel Zuidoost-Azië gebruikt en vooral in de Thaise en Vietnamese keukens.

De smaak van Thaise basilicum kan worden beschreven als anijs- en zoethoutachtig en licht pittig. Thaise basilicum heeft kleine, smalle bladeren, paarse stengels en roze-paarse bloemen.

Thaise basilicum uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking WorkshopsThaise basilicumblaadjes

Het nadeel van Thaise basilicum is dat het snel bederft. In de meeste wat grotere Aziatische supermarkten (zoals Amazing Oriental) verkopen ze verse Thaise basilicum. De beste koop en ook de meest smaakvolle Thaise basilicum is degene die uit Thailand wordt geïmporteerd. Deze herken je aan de lange, paarse stengels. Soms zijn sommige blaadjes al zwart geworden. Daar is helaas niets aan te doen omdat het product natuurlijk een hele reis heeft afgelegd om hier te komen.

Naast de Thaise basilicum uit Thailand verkopen ze soms ook Thaise basilicum die in Nederland is gekweekt. Dan kan alleen in de kas en dat merk je aan de smaak, deze is een stuk minder. De Thaise basilicum die in Nederland wordt gekweekt ziet er bijna zoals normale (Italiaanse) basilicum uit en heeft geen lange paarse stelen. Verder verkopen ze tegenwoordig bij Albert Heijn en bij sommige Turkse supermarkten en Indonesische toko's in Kenia gekweekte Thaise basilicum. Deze is zeker smaakvoller dan de in Nederland gekweekte variant maar haalt het niet bij de Thaise basilicum uit Thailand.

Vanwege de vele verschillende opties kan het moeilijk zijn om de juiste Thaise basilicum te vinden. Kom je er niet uit of wil je weten hoe je Thaise basilicum in Thaise gerechten moet gebruiken? Volg dan een Thaise kookworkshop en ik leer je alles over deze heerlijke smaakmaker!

Thaise basilicumplant uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking WorkshopsThaise basilicumplanten

Reactie plaatsen