Perilla bladeren

Perilla

Perilla bladeren worden veelvuldig gebruikt in de Vietnamese en Japanse keuken, maar ook in de Koreaanse en Thaise keuken. Perilla komt veel in (Zuidoost)Azië voor en is een geslacht dat bestaat uit de belangrijke Aziatische gewassoort Perilla frutescens, en een paar wilde soorten in de natuur die behoren tot de muntfamilie, Lamiaceae. Het Perilla geslacht omvat verschillende verschillende variëteiten van Aziatische kruiden-, zaad- en groentegewassen, waaronder P. frutescens (deulkkae) en P. frutescens var. crispa (shiso).

De geslachtsnaam Perilla is ook een veelgebruikte naam ("perilla"), van toepassing op alle variëteiten. In de Vietnamese keuken wordt het blad gewoonlijk Perilla genoemd, terwijl het in de Japanse keuken Shiso heet. De bladeren, zaden en zaadolie van P. frutescens worden veel gebruikt in de Koreaanse keuken, terwijl P. frutescens var. crispa bladeren, zaden en spruiten worden gebruikt in de Japanse en Vietnamese keukens.

Groene en paarse perilla bladeren

Perilla in de Vietnamese keuken

Perilla bladeren hebben een subtiele aardse smaak die perfect past bij Vietnamese gerechten zoals banh xeo (bánh xèo) en bun cha (bún chả). Het is ook een favoriete toevoeging aan verse broodjes (banh mi) en verse loempia's (spring rolls).

Perilla is gemakkelijk te herkennen en heeft grote, brede paarse en groene bladeren met gekartelde randen. Perilla kan een beetje lijken op Vietnamese balsem. Maar perilla heeft grotere bladeren en door de opvallende paarse kleur is perilla altijd gemakkelijk te herkennen.

Je vindt verse perilla bladeren bij de grotere vestigingen van Amazing Oriental.



Reactie plaatsen