Tamarinde (asem of asam jawa)

Tamarinde (asem of asam jawa)

Tamarinde (asem of asam jawa)

Tamarinde (asem, of asam jawa) is tegenwoordig de meest voorkomende bomen in Indonesië en met name op Java, vandaar de naam asem jawa of asam jawa. Oorspronkelijk komt de tamarindeboom uit Afrika maar is door Europeanen geïntroduceerd in Indonesië. De tamarindeboom produceert peulachtige vruchten die een bruin, eetbaar vruchtvlees bevatten dat in keukens over de hele wereld wordt gebruikt. In verse of verwerkte vorm geeft tamarinde een zure of zure smaak aan veel Indonesische gerechten. Tamarinde wordt meestal toegevoegd aan curry's, soepen en sambals, maar ook aan traditionele Indonesische vruchtengerechten zoals Roedjak Manis. Roedjak manis is een gerecht gemaakt van (onrijpe) tropische vruchten zoals ananas, gecombineerd met trassi voor een hartige, zoute smaak, ketjap manis voor een zoete smaak, sambal voor wat pittigheid, en natuurlijk tamarinde voor een beetje zuur tegenwicht.

Tamarinde (asem of asam jawa)

Reactie plaatsen