Vietnamese balsem citroenmelisse

Vietnamese balsem (citroenmelisse)

Vietnamese balsem (Kinh Giới), in Nederland bekend als citroenmelisse, is een meerjarige kruidachtige plant uit de muntfamilie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Centraal-Europa, het Middellandse-Zeegebied, Iran en Centraal-Azië, maar wordt tegenwoordig overal gecultiveerd. De bladeren hebben een milde citroengeur. In de zomer verschijnen er kleine witte bloemen vol nectar. 

De bladeren worden gebruikt als kruid, in thee en ook als smaakstof. De plant wordt gebruikt om bijen aan te trekken voor de productie van honing. Het wordt gekweekt als sierplant en voor zijn olie (voor gebruik in de parfumerie). De thee van citroenmelisse, de etherische olie en het extract worden gebruikt in de traditionele en alternatieve geneeskunde, waaronder aromatherapie. Citroenmelisse wordt in ieder geval sinds de 16e eeuw verbouwd.

Vietnamese balsem citroenmelisse

Vietnamese balsem in de Vietnamese keuken

Vietnamese balsem is een veel voorkomende toevoeging aan Vietnamese verse loempia's (gỏi cuốn) of geserveerd naast een rijstnoedelgerecht met gegrild varkensvlees zoals bun cha (bún chả). Vietnamese balsem heeft een heldere citroensmaak met een vleugje munt. Het lijkt op een groter muntblad, maar de kartels op de bladeren zijn meer rond dan puntig.

Vietnamese balsem is best lekker en helpt het vette varkensvlees in bun cha in evenwicht te brengen door de lichte citrussmaak.

Goi Cuon Tom, Vietnamese verse loempia's of summer / spring rolls met garnaal en dipsauzen op een bord

Reactie plaatsen