Piper Lolot

Piper Lolot

Piper Lolot (Lá lốt in het Vietnamees) is een veelgebruikt blad in de Vietnamese keuken. Piper Lolot is Piper sarmentosum en is een plant uit de familie Piperaceae die in veel Zuidoost-Aziatische keukens wordt gebruikt. De bladeren worden vaak verward met betelbladeren, maar missen de intense (bittere) smaak van de betelbladeren en zijn aanzienlijk kleiner. Van Piper Lolot is nu bekend dat het dezelfde soort is. Onder deze naam wordt het gekweekt voor zijn blad dat in de Laotiaanse en Vietnamese keuken wordt gebruikt als smaakvol omhulsel voor het grillen van vlees.

Piper Lolot bladeren

Piper Lolot, ook bekend als wilde peper of Piper sarmentosum, wordt vaak verkeerd vertaald als "betelblad" op menu's in Vietnam. Betelblad (lá trầu) wordt gebruikt voor het kauwen van betelnoot in landen als Vietnam, Myanmar en China en heeft een peperige, bittere smaak.

Piper Lolot daarentegen is een kruid dat veel wordt aangetroffen in de keuken van Vietnam en andere Zuidoost-Aziatische landen. Het heeft ook een peperige smaak maar zonder de bitterheid van betelblad. Het is ook veel dunner en delicater. Als je een gerecht in Vietnam op een menukaart ziet staan dat beweert betelblad te gebruiken, dan bedoelen ze zeker Piper Lolot.

Piper Lolot is een belangrijk ingrediënt in een van mijn favoriete streetfood gerechten uit Ho Chi Minh - Bo La Lot (bò lá lốt). In deze heerlijke snack wordt het blad van de Piper Lolot om een kleine runderworst gewikkeld en vervolgens gekookt op een open houtskoolgrill. De houtskoolvlam laat de delicate kruidensmaak van de Piper Lolot vrij die perfect past bij het met o.a. citroengras gekruide rundvlees.

Bo La Lot (Vietnamees citroengras rundergehakt in betel blad) met munt en wortel ingezoomd

Reactie plaatsen