Ca Tim Kho To (Vietnamese gestoofde aubergine met tomaat)
25 januari 2022 
3 min. leestijd

Ca Tim Kho To (Vietnamese gestoofde aubergine met tomaat)

Ca Tim Kho To (Vietnamese gestoofde aubergine met tomaat) is een heerlijk Vietnamees groentegerecht dat makkelijk te maken is op een doordeweekse dag. Dit gerecht barst van de klassieke Vietnamese smaken en is ook nog eens gezond.

Ca Tim Kho To (Vietnamese gestoofde aubergine met tomaat) is een zwaarder gerecht dan de meeste gerechten uit Zuid-Vietnam. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de omgeving van Ninh Binh (onder Hanoi) in Noord-Vietnam. In Noord-Vietnam is het een stuk koeler dan in het Zuiden, in de winter kan het er zelfs vriezen vanwege de hogere ligging. Vandaar dat de Noord-Vietnamese keuken uit wat zwaardere gerechten bestaat dan de Zuid-Vietnamese keuken.

Dit gerecht is ook heel makkelijk vegetarisch / veganistisch te maken. Veel vegetariërs eten wel vis weet ik uit ervaring dus dan is het gebruik van vissaus in dit gerecht geen probleem. Mocht je geen vis eten of veganist zijn dan kun je de vissaus uit dit recept vervangen door (lichte) sojasaus, bij voorkeur die van Healthy Boy Brand, te krijgen bij de betere toko of Aziatische supermarkt (Amazing Oriental).

Afgezien van de ‘pho’ soepen zijn Vietnamese gerechten over het algemeen snel klaar. Zo ook dit dit Ca Tim Kho To Recept (Vietnamese gestoofde aubergine met tomaat). Zorg dat de rode uien en knoflook klaar hebt staan voordat je begint. De aubergine kun je in blokjes snijden terwijl de tomatensaus staat te pruttelen. Al met al is dit gerecht in een half uur klaar. Je kunt dit gerecht als bijgerecht serveren of als hoofdmaaltijd met gestoomde rijst.

Door: David– Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Vietnamees groentegerecht

Bereidingsduur: 30 minuten

  • 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
  • 2 rode uien, gepeld en in vieren gesneden
  • 3 knoflooktenen, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 200 gr tomatenblokjes, bij voorkeur van Mutti
  • 2 citroengrasstengels, buitenste bladeren verwijderd, gekneusd
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 theelepel Chinese five spices poeder
  • Gemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 aubergines, in blokjes van 2 x 2 cm
  • 2 lange rode pepers, in dunne ringen gesneden
  • 2 bosuien, in dikke ringen gesneden
  • Handjevol Thaise basilicum
  • Handjevol koriander
  • Verwarm een (gietijzeren) pan en voeg 2 el olie toe. Voeg de rode uien en knoflooktenen toe en fruit een paar minuten tot dat het goed geurig is.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en twee theelepels water en roer goed. Laat het geheel een paar minuten sudderen. Voeg de gekneusde citroengrasstengels, vissaus, oestersaus, palmsuiker, Chinese five spices poeder en zwarte peper naar smaak toe en roer goed.
  • Voeg de aubergineblokjes toe en 100 ml water. Roer goed zodat alle aubergineblokjes bedekt zijn met de saus.
  • Voeg vervolgens de in dunne ringen gesneden pepers toe en laat 10 minuten sudderen. Het  gerecht is klaar als de aubergine zacht is. Verwijder de citroengrasstengels.
  • Garneer met Thaise basilicum, koriander, bosui en pepers. Serveer direct met gestoomde rijst.

Ca Tim Kho To (Vietnamese gestoofde aubergine met tomaat) op een blauw bord met rijst

Over de schrijver
Reactie plaatsen