Pho ga recept (Vietnamese kippensoep)
21 juli 2021 
3 min. leestijd

Pho ga recept (Vietnamese kippensoep)

Pho Ga (of Phở Gà in het Vietnamees) is het recept voor Vietnamese kippensoep. Wie kent deze beroemde Vietnamese soep niet? Misschien ben je wel eens naar Vietnam of een Vietnamees restaurant geweest en heb je daar een heerlijke pho gegeten. De bekendste variant van pho is een soep met rundvlees. De bouillon wordt van onder andere de botten en schenkel van het rund getrokken. Als deze rundvlees pho op authentieke wijze wordt gemaakt (in Vietnam) kan het wel 10 uur duren voordat de pho bouillon zijn diepe smaak heeft ontwikkeld.

10 uur een bouillon laten trekken is wellicht wat te veel van het goede maar gelukkig bestaan er ook andere varianten van pho die minder lang duren om te bereiden. In mijn Vietnamese kookworkshop leer ik mijn gasten om een Pho ga (Vietnamese kippensoep) te bereiden. Door de pho variant met kip te kiezen neemt de bereidingstijd significant af en in 1 a 1,5 uur is de bouillon klaar. Wil je liever nog een snellere pho maken? Dan kun je ervoor kiezen om de pho met kip in een snelkookpan (pressure cooker, bijvoorbeeld een Crockpot) te maken.

Pho ga (Vietnamese kippensoep) kruiden en specerijen in een snelkookpan (pressure cooker)Pho ga (Vietnamese kippensoep) kruiden en specerijen in een snelkookpan (pressure cooker)

Als je pho met kip in een pressure cooker maakt dan kun je het hele gerecht in 3 kwartier klaar maken. Het mooie aan de Vietnamese keuken en ook aan de soep pho is dat het een heerlijk smaakvol maar ook gezond gerecht is. De Vietnamese keuken is sowieso een van de meest gezonde keukens die de wereld rijk is. Vietnamezen maken ten eerste hun noedels van rijst en deze rijstnoedels zijn een stuk lichter en gezonder dan tarwe- of eiernoedels. Daarnaast staat de Vietnamese keuken bekend om het gebruik van veel kruiden zoals, (Thaise) basilicum, koriander en munt. Deze kruiden zijn dan ook in overvloed aanwezig in deze pho met kip. Als toppings worden verder taugé, bosui en dungesneden rode pepers gebruikt. Je kunt de pho kippensoep verder op smaak brengen met limoensap, hoisin saus en sriracha.

Hoe maak je dit pho ga (Vietnamese kippensoep) recept?

Zoals gezegd kun je ervoor kiezen om de pho ga (Vietnamese kippensoep) in een gewone soeppan te bereiden maar je kunt het kookproces ook aanzienlijk versnellen door een snelkookpan (pressure cooker) te gebruiken. Tijdens het trekken van de kippenbouillon kun je de inhoud en toppings van de soep klaarmaken. Zo ga je efficiënt te werk en heb je deze Vietnamese pho kippensoep in een mum van tijd op tafel staan. De verschillende toppings worden gewoonlijk in bakjes op tafel geserveerd zodat iedereen naar eigen smaak kruiden en sauzen kan toevoegen.

Pho Ga (Vietnamese kippensoep)

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 4 personen
  • Type: Vietnamese soep

Ingrediënten Pho Ga (Vietnamese kippensoep)

Voor de soep:

  • 2 middelgrote uien, niet geschild, gehalveerd
  • 6 - 8 cm gember, niet geschild, in grove plakjes gesneden
  • 4 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 handvol korianderblaadjes- en steeltjes
  • 6 - 8 kip drumsticks, geplukt na het koken van de bouillon
  • 60 ml vissaus (squid brand of megachef), plus meer naar smaak
  • 2 eetlepels bruine of palmsuiker, plus meer naar smaak
  • 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
  • 2 liter water

Voor het serveren:

  • 600 gr pho rijstnoedels, apart gekookt in 8 minuten
  • 1 kleine ui, gehalveerd en dungesneden
  • 3 - 4 dungesneden bosuien
  • 2 grote handen vol met gemengde kruiden (koriander, Thaise basilicum, munt), grote bladeren in tweeën gescheurd.
  • 250 gr taugé 
  • 2 lange rode pepers, dungesneden, plus meer naar smaak voor extra pit
  • 2 limoenen, in 4 parten gesneden
  • Hoisin en Sriracha

Bereidingswijze Pho Ga (Vietnamese kippensoep)

  • Verhit olie in een soeppan of snelkookpan (pressure cooker) op hoog vuur tot de olie goed heet is. Voeg de gehalveerde uien en plakjes gember toe, met de snijzijde naar beneden. Bak zonder te roeren, zet het vuur lager als het te veel rookt, tot de ui en gember goed geblakerd zijn, ongeveer 5 a 10 minuten.


  • Voeg steranijs, kaneel, kruidnagel, venkelzaad, korianderzaad, korianderblaadjes en kip toe aan de soeppan of snelkookpan. Voeg 2 liter water, vissaus en suiker toe aan de pan. Als je een soeppan gebruikt, doe dan de deksel op de pan en sudder de bouillon gedurende 1 a 1,5 uur. Als je een snelkookpan gebruikt, sluit dan de snelkookpan af en zet hem op hoge druk. Kook gedurende 20 minuten onder hoge druk, wacht 5 minuten en laat dan het drukventiel los.


  • Open na de voornoemde kooktijd de soeppan of snelkookpan. Leg de kippenpoten op een bord en pluk ze als ze zijn afgekoeld. Giet de bouillon door een fijnmazige zeef in een schone pan en gooi de specerijen weg. Schep eventueel schuim met een pollepel van het oppervlak van de bouillon, maar laat de kleine vetbelletjes intact. Breng de bouillon op smaak met meer vissaus en suiker indien gewenst.


  • Om te serveren, schep je de rijstnoedels in soepkommen. Voeg de geplukte kip, dungesneden uien en bosuien toe. Giet de hete bouillon erover. Serveer onmiddellijk, en laat men naar wens Thaise basilicum, koriander, munt, taugé, chilipeper, limoen, hoisin en sriracha toevoegen.

Pho ga recept Vietnamese kippensoepPho Ga, Vietnamese kippensoep

Over de schrijver
Reactie plaatsen