Gà Sả recept (Vietnamese citroengras kip)
12 oktober 2021 
2 min. leestijd

Gà Sả recept (Vietnamese citroengras kip)

Gà Sả (Vietnamese citroengras kip) is een makkelijk maar lekker recept uit de Vietnamese keuken. Dit gerecht wordt in Vietnam vaker thuis gegeten dan in restaurants en is vooral in Zuid-Vietnam populair. In Nederland ben ik het nog niet vaak tegengekomen maar dit gerecht is wel vaak onderdeel van mijn Vietnamese kookworkshop omdat het snel klaar, en heerlijk smaakvol is.

Een van de belangrijkste ingrediënten uit dit Gà Sả recept (Vietnamese citroengras kip) is citroengras (sả). Misschien ken je de Vietnamese keuken vooral van gerechten waar geen citroengras in is verwerkt maar citroengras is weldegelijk een populair ingrediënt in Zuid-Vietnam.

Veel mensen kennen de Vietnamese keuken van frisse en gezonde gerechten zoals verschillende rijstnoedelgerechten, de soep pho, het broodje banh mi en loempia’s (of spring rolls). De Vietnamese keuken kent echter ook zwaardere soepen en stoofgerechten, die veel in Noord-Vietnam gegeten worden. Bij de Vietnamese keuken denk je waarschijnlijk niet direct aan curries maar ook die komen voor, uiteraard beïnvloedt door hun Thaise buren.

In Vietnamese curries wordt uiteraard ook kokosmelk gebruikt maar de Vietnamezen hebben ook een andere toepassing van de kokosnoot. Ze gebruiken het sap van de kokosnoot (kokoswater) namelijk veel om gerechten subtiel zoet te maken, zo ook bij dit recept voor Gà Sả, Vietnamese citroengras kip.

Hoe maak je dit Gà Sả recept (Vietnamese citroengras kip)?

Als je snel kunt fijnhakken en snipperen heb je dit Gà Sả recept voor Vietnamese citroengraskip in minder dan een half uur op tafel staan. Als je gelijk begint met het marineren van de kip (10 minuten) en het koken van de rijst (10 minuten koken, 10 minuten stomen) dan kun je in de tussentijd het andere voorbereidende werk doen. Zorg dat je alle ingrediënten hebt voorbereid en hebt klaarstaan want het koken van dit gerecht duurt maar 15 minuten.

Gà Sả recept (Vietnamese citroengras kip)

Door: David – Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Vietnamees kipgerecht

Bereidingsduur: 30 minuten

Ingrediënten Gà Sả recept (Vietnamese citroengras kip)

  • 500 gr kipdij, in stukken van 3 cm gesneden
  • 4 eetlepels vissaus (Squid Brand of Megachef)
  • 1 eetlepel witte suiker
  • ½ theelepel maïzena
  • 2 citroengrasstengels, buitenste bladeren verwijderd en fijngesneden
  • 5 knoflooktenen, fijngesneden
  • 1 grote sjalot, gehalveerd en fijngesneden
  • 2 lange rode pepers, fijngesneden
  • 250 ml kokoswater
  • 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
  • Handvol grof gehakte korianderblaadjes
  • Gestoomde rijst om te serveren

Bereidingswijze Gà Sả recept (Vietnamese citroengras kip)

  • Marineer eerst de kip. Meng de stukken kipdij, vissaus, suiker, maïzena en de helft van het fijngehakte citroengras in een grote kom. Laat 10 minuten marineren.
  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een wok op hoog vuur. Voeg de resterende citroengras, knoflook, pepers en sjalot toe en roerbak op hoog vuur 2 minuten.
  • Schuif alle ingrediënten opzij om ruimte te maken voor de kip. Voeg de resterende 1 eetlepel olie toe en voeg dan de kip toe. Bak de kip 5 minuten of tot hij gebruind begint te worden. Roerbak en meng alles door elkaar.
  • Voeg kokoswater toe en laat 5 minuten sudderen of tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.
  • Serveer de kip met gestoomde rijst en garneer met korianderblaadjes.

Ga Sa, Vietnamese citroengras kip met rijst, koriander, munt, bosui en rode peper op een blauw bord

Over de schrijver
Reactie plaatsen