Vietnamese pepermunt

Pepermunt

Pepermunt (Húng Cây in het Vietnamees) is een kruising tussen planten met de Latijnse namen Mentha en Piperita, ook bekend als wilde Mentha balsamea Wild). Het is een hybride munt, een kruising tussen watermunt en groene munt. Pepermunt is inheems in Europa en het Midden-Oosten, maar de plant is nu wijdverspreid en gecultiveerd in vele delen van de wereld. 

Hoewel het geslacht Mentha meer dan 25 soorten omvat, wordt pepermunt het meest gebruikt. Terwijl westerse pepermunt is afgeleid van Mentha × piperita, is Chinese pepermunt of bohe afgeleid van de verse bladeren van M. haplocalyx. M. × piperita en M. haplocalyx worden beide erkend als plantaardige bronnen van menthol en menthon en behoren tot de oudste kruiden die worden gebruikt voor zowel culinaire als medicinale producten

Pepermunt heeft een sterke, pittige muntsmaak, daarom wordt het pepermunt genoemd. Het is de munt die je kent van zuurstokken of andere muntsnoepjes rond de feestdagen. Het heldergroene blad is puntig met licht gekartelde randen. Ze hebben een sterke muntgeur en zijn gemakkelijk te herkennen.

Vietnamese pepermunt

Zowel pepermunt als groene munt komen vrij veel voor in de Vietnamese keuken. Ze worden toegevoegd aan verse loempia's (gỏi cuốn) als een complementaire smaak aan het vlees. Ook komt pepermunt veel voor in Vietnamese salades, en je vindt een paar takjes in bijna elke mand met verse kruiden die in Vietnam wordt geserveerd bij veel maaltijden.

In de Vietnamese keuken wordt pepermunt ook gebruikt in bo la lot (bò lá lốt). Rundergehakt wordt gemarineerd met kruiden, sojasaus en verschillende fijngehakte kruiden zoals knoflook, ui en citroengras, vervolgens gewikkeld in Piper Lolot-bladeren en gegrild, wat een rokerige smaak aan het rundvlees geeft. Het wordt geserveerd met rijstnoedels, verse kruiden zoals pepermunt, gesneden stervruchten en ananas, en gefermenteerde vissaus.

Bo La Lot (Vietnamees citroengras rundergehakt in betel blad) met munt en wortel ingezoomd

Reactie plaatsen