Heilige basilicum (kapraw of ka prao) uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking Workshops

Heilige basilicum (krapow of kra pao)

Heilige basilicum (krapow of kra pao), in het Engels Thai holy basil of Tulsi genoemd, is een andersoortige basilicum dan de zoete anijsachtige Thaise basilicum die vaak als garnering voor Thaise curry's wordt gebruikt. Heilige basilicum is een aromatische vaste plant uit de familie Lamiaceae. Het is inheems in het Indiase subcontinent en wijdverbreid als gecultiveerde plant in de Zuidoost-Aziatische tropen.

Heilige basilicum (krapow of kra pao) wordt gekweekt voor religieuze en traditionele geneeskundige doeleinden, en ook voor zijn essentiële olie. Het wordt veel gebruikt als kruidenthee, vaak gebruikt in de Ayurveda, en heeft een plaats binnen de Vaishnava-traditie van het hindoeïsme, waarin toegewijden aanbidding verrichten met heilige basilicumplanten of -bladeren.

Heilige basilicum (kapraw of ka prao) uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking WorkshopsHeilige basilicum (krapow of kra pao)

Heilige basilicum is een rechtopstaande, veel vertakte substruik, 30-60 cm lang met harige stengels. Bladeren zijn groen of paars; ze zijn eenvoudig, gesteeld, met een ovaal blad tot 5 cm lang, dat meestal een licht getande rand heeft en zijn sterk geurend. De paarsachtige bloemen staan in dichte kransen op langwerpige trossen.

Het voordeel van heilige basilicum ten opzichte van Thaise basilicum (zoet en anijsachtig) is dat heilige basilicum meegekookt kan worden in het eten. Het wordt dan de laatste minuut of minuten toegevoegd aan Thaise roerbakgerechten zoals Pad Krapow.

Reactie plaatsen