Gedroogde chilipeper uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking Worskhops

Gedroogde chilipeper (phrik hang)

Gedroogde chilipeper (phrik hang) is een van de belangrijkste ingrediënten van de Thaise keuken en wordt veel in Thaise rode currypasta's gebruikt. In de Thaise keuken worden van oudsher chilipepers gedroogd. Voor de komst van de Portugezen en Spanjaarden was men in Thailand en heel Zuidoost-Azië niet bekend met chilipepers omdat ze toen alleen in Midden- en Zuid-Amerika cultiveerden.

Na de ontdekking van het Amerikaanse continent in 1492 kwam de Columbiaanse uitwisseling op gang. De uitdrukking wordt gebruikt voor de enorme uitwisseling van gewassen, ziekten en culturen tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld. Na introductie van de chilipepers omarmden de Thai deze pittige plant snel en binnen 100 jaar was de chilipeper een integraal onderdeel van de Thaise keuken.

In Thailand zijn verschillende soorten gedroogde chilipepers verkrijgbaar. De maat geeft de intensiteit van de hitte aan; hoe kleiner hoe warmer. De pepers zijn zongedroogd.

Gedroogde chilipeper uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking Worskhops

In de Thaise keuken zijn de grotere gedroogde hele chilipepers een belangrijk ingrediënt in currypasta's. De hele chilipepers worden geweekt en de zaden en zaadlijsten worden soms verwijderd om overmatige pittigheid te voorkomen.

Gedroogde chilipepers variëren aanzienlijk in intensiteit en pittigheid, waarbij de kleinere chili meestal een stuk heter is. De grote donkerrode pepers, die je vaak in Nederlandse Aziatische supermarkten vind, zijn aan de mildere kant en hebben een heerlijke kruidachtige smaak. De klassieke Thaise rode curry (Geng Phed Gai) maakt bijvoorbeeld veel gebruik van gedroogde chilipepers in de rode currypasta.

Reactie plaatsen