Thaise gefermenteerde garnalenpasta (gapi of kapi) uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking Workshops

Thaise gefermenteerde garnalenpasta (gapi of kapi)

Thaise gefermenteerde garnalenpasta (gapi of kapi) is de Thaise variant van de Indonesische trassi. Thaise gefermenteerde garnalenpasta ziet er anders uit dan Indonesische trassi en smaakt ook anders. Ook de geur is anders maar beiden ruiken zeker niet lekker. 

Ook Thaise gefermenteerde garnalenpasta wordt gemaakt van kleine garnaalachtige zeediertjes (krill) die gemengd worden met zout. Op 10 kg garnalen wordt ongeveer 1kg zout gebruikt. Het mengsel wordt vervolgens 3 dagen gedroogd (gefermenteerd) in de zon. Na drie dagen is de krill klaar met drogen en worden ze vervolgens door een metalen gaas gezeefd om alle grote stukjes afval, zoals stokjes en kleine vissen, of kleine stukjes schelp of wat dan ook, eruit te filteren. In tegenstelling tot Indonesische trassi oogt Thaise gefermenteerde garnalenpasta vaak wat vloeibaarder, het zijn dus minder harde blokken.

Thaise gefermenteerde garnalenpasta (gapi of kapi) uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking WorkshopsThaise gefermenteerde garnalenpasta (gapi of kapi)

Thaise gefermenteerde garnalenpasta is een onmiskenbaar ingrediënt in Thaise gerechten. Het zorgt voor een hartige, zoute umami smaak die je niet kunt vervangen door een ander ingrediënt te gebruiken. Wees gerust, de stank van het rauwe mengsel die veel mensen ervaren, ruik je niet terug als het gerecht klaar is. Thaise gefermenteerde garnalenpasta vind je in de grotere Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental. Zie hieronder voor een merk dat daar verkocht wordt. 

Thaise gefermenteerde garnalenpasta (gapi of kapi) in pot uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking WorkshopsThaise gefermenteerde garnalenpasta (gapi of kapi) in pot

Reactie plaatsen