Korianderwortel uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking Workshops

Korianderwortel (rak phak chi)

Korianderwortel (rak phak chi) is een essentieel ingrediënt in Thaise curry pasta's. Het gaat hierbij niet om de daadwerkelijke (harige) wortel maar om het stukje van de wortelaanzet daarboven.

Korianderwortel uit de Thaise kookworkshop van Amsterdam Cooking WorkshopsKorianderwortel

Korianderwortels zijn zeer aromatisch en hebben een pittige, peper- en citrussmaak. Tevens hebben ze een zeer uitgesproken aardse smaak, een beetje vergelijkbaar met die van knolselderij. Als ze gekookt zijn dan verliezen een deel van de aardse smaak en worden ze lichtzoet.

Je kunt hele korianderstengels (wortel, steel, blad) kopen bij Aziatische supermarkten zoals Toko Dun Yong in Amsterdam en alle vestigingen van Amazing Oriental. Het mooie aan de Thaise keuken is dat ze dus de hele korianderplant gebruiken voor hun gerechten. De korianderwortel gebruiken ze in heel veel Thaise currypasta's. Bekende Thaise gerechten zoals Tom Kha Gai (kokossoep met kip en champignons), Geng Phed Gai (Thaise rode curry met kip) en Geng Gwio Warn Gai (Thaise rode curry met kip) maken allen gebruik van korianderwortels in hun currypasta's. De korianderblaadjes kunnen geplukt worden om als garnering gebruikt te worden maar als je geen zin hebt om alle blaadjes te plukken dan kun je zowel de koriandersteeltjes als de korianderblaadjes grof hakken en als garnering gebruiken voor Thaise curry's en soepen.

Kun je korianderwortel echt niet vinden? Vervang dan door twee keer zoveel korianderstelen (voorkeur) of, als je echt niet van koriander houdt, door korianderzaad.

Reactie plaatsen