Soto Medan recept (Indonesische kippensoep uit Medan)
11 januari 2022 
2 min. leestijd

Soto Medan recept (Indonesische kippensoep uit Medan)

Soto Medan is momenteel mijn favoriete soto aan het worden. Iedereen kent natuurlijk Soto Ajam, de klassieke Indonesische kippensoep, maar er zijn wel 50 verschillende soto’s. Soto betekent niets anders dan ‘soep’ in het Indonesisch en elke variant is net iets anders. Bekende soto’s zijn bijvoorbeeld Soto Betawi, Soto Madura en Soto Bandung. Zo heeft elke Indonesische stad zijn eigen variatie van soto.

Soto Medan komt van origine uit Medan, Sumatra, het gebied waar mijn vaders familie is opgegroeid. De Sumatraanse keuken staat bekend om het gebruik van warme specerijen zoals kaneel, kardemom, kruidnagel en steranijs. Deze specerijen worden op bijvoorbeeld Java veel minder gebruikt. De reden dat ze op Sumatra meer gebruikt worden is vanwege de van oudsher levendige handel met India.

Hoe maak je dit Soto Medan recept (Indonesische kippensoep uit Medan)?

Het voordeel van dit Soto Medan recept is dat deze soto een stuk sneller klaar is dan de klassieke Soto Ajam. De bouillon hoeft minder lang te trekken maar dit doet gelukkig niets aan de smaak af. Je kunt deze Soto Medan in 45 minuten op tafel hebben staan, perfect voor doordeweeks na werk. Vanwege de warme smaken en de kokosmelk is deze Soto Medan zeer geschikt om in de koude Nederlandse wintermaanden te eten, zoals ik ook vaak doe.

Soto Medan recept

Door: David– Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Indonesische soep

Bereidingsduur: 45 minuten

Ingrediënten Soto Medan

Voor de kruidenpasta (boemboe):

  • 2 grote of 3 middelgrote sjalotten
  • 5 knoflooktenen
  • 4 kemirinoten
  • 4 cm galangawortel (laos)
  • 4 cm gemberwortel (djahé)
  • 3 cm kurkumawortel (koenjit)
  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemalen peper (lada)
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat (pala)

Voor de bouillon:

  • 3 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
  • 4 kippendijen
  • 6 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 6 Indonesische laurierblaadjes (salam)
  • 1 kaneelstokje (kayu manis)
  • 4 groene kardemompeulen (kapulaga)
  • 3 kruidnagels (cengkeh)
  • 2 steranijs (adas bintang)
  • 1 liter water
  • 200 ml kokosmelk, bij voorkeur van Kara
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel palmsuiker (gula djawa)

Voor de soep:

  • 200 gr glasnoedels (seoen), geweekt in kokend water tot ze gaar zijn en uitgelekt
  • 150 gr taugé
  • 4 kaffir limoenen (djeroek limo), of vervang door 2 gewone limoenen
  • 2 hardgekookte eieren, in vieren
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 150 gr kool, fijngesnipperd
  • gebakken sjalotten (bawang merah goreng)
  • melinjo crackers (emping)

Voor de chilisaus:

  • 3 lange rode pepers
  • sap van 2 kleine kaffir limoenen (jeruk nipis), of vervang door sap van 1 gewone limoen
  • 3 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
  • ½ eetlepel palmsuiker (gula djawa)
  • ½ theelepel zout

Bereidingswijze Soto Medan

  • Maak eerst de kruidenpasta (boemboe). Hak de sjalotten, knoflook en kemirinoten grof. Schil de laos, gember en kurkumawortels en hak ze fijn. Voeg sjalotten, knoflook, kemirinoten, laos, gember, kurkuma, gemalen koriander, peper en nootmuskaat toe aan een keukenmachine en maal tot een gladde pasta (boemboe).
  • Verhit plantaardige olie in een soeppan en bak de kruidenpasta tot deze is ingedikt en geurig, ongeveer 4 minuten.
  • Voeg kippendijen, kaffir limoenblaadjes, Indonesische laurierblaadjes, kaneel, kardemompeulen, kruidnagel, steranijs, 1 liter water en 100 ml kokosmelk toe aan de soeppan. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen of tot de kip zacht en volledig gaar is.
  • Verwijder de kip, scheur het kippenvlees met je handen (of gebruik vorken) en zet apart.
  • Zeef de soep en doe de gezeefde soep terug in de pan. Voeg de rest van de kokosmelk toe (nog 100 ml) en breng aan de kook.
  • Voeg de geweekte glasnoedels en taugé toe, kook 1-2 minuten. Zet het vuur uit.
  • Verdeel de soep over 4 kommen, beleg in elke kom met het gescheurde kippenvlees van 1 kippendij. Voeg ½ hardgekookt ei per persoon, tomatenblokjes, gesnipperde kool toe en garneer met wat gebakken sjalotjes.
  • Doe de chilisaus in een aparte kom chilisaus en voeg naar smaak toe. Voeg naar smaak ook kaffir limoensap (of gewoon limoensap) toe. Serveer met melinjo crackers (emping).

n, Indonesische kippensoep uit Medan van Amsterdam Cooking Workshops in een blauw bord

Over de schrijver
Reactie plaatsen