Ajam panggang ketjap recept (Indonesische gegrilde ketjap kip)
27 augustus 2021 
5 min. leestijd

Ajam panggang ketjap recept (Indonesische gegrilde ketjap kip)

Ajam panggang ketjap (Indonesische gegrilde ketjap kip) is een variatie op het typisch Indonesische gerecht gebakken kip in zoete sojasaus (ketjap manis). Gebakken kip in ketjap manis wordt in heel Indonesië gegeten en er bestaan veel varianten. Ajam Ketjap is van Javaans-Chinese oorsprong. 

Een klassieke Ajam Ketjap die In Indonesië veel wordt gegeten bestaat uit stukjes kip gestoofd in ketjap manis en gekruid met sjalot, knoflook, gember, peper, prei en tomaat. Andere varianten voegen meer kruiden toe zoals nootmuskaat en kruidnagel. In Indonesië is Ajam Ketjap vaak uitwisselbaar met Ajam Goreng Ketjap en Semur Ajam. Dit zijn allemaal vergelijkbare - zo niet bijna identieke - recepten van kip gekookt in ketjap manis. Recepten voor Semur Ajam bevatten vaak meer warmere specerijen zoals kruidnagel, kaneel en steranijs. Ajam Goreng Ketjap heeft een dikkere zoete sojasaus en wordt vaak geserveerd met schijfjes verse limoen of een scheutje limoensap. Het belangrijkste verschil is waarschijnlijk het watergehalte: hoewel ze nog steeds vochtig kunnen zijn, zijn zowel Ajam Ketjap als Ajam Goreng Ketjap meestal droger vergeleken met Semur Ajam, die wateriger is.

In Ajam Ketjap wordt vaak gepocheerde kip in stukjes gesneden, inclusief de botten. In de variant die ik erg lekker vindt, Ajam Panggang Ketjap, wordt de kip ook nog gegrild, wat lekkere met ketjap manis geblakerde kip oplevert.

Ajam panggang ketjap, Indonesische gegrilde ketjap kip van Amsterdam Cooking Workshops closeupAjam panggang ketjap (Indonesische gegrilde ketjap kip)

Voor dit Ajam Panggang Ketjap recept gebruik ik meestal kippenvleugels maar je kunt het ook met kippenpoten / drumsticks of kippendijen maken. Dan duurt het wel iets langer. Verder is de bereidingsduur afhankelijk van of je een gewone (soep)pan gebruikt voor het koken van de kip in de ketjap manis of een snelkookpan (pressure cooker). Gebruik je een snelkookpan (pressure cooker) dan kun je Ajam Panggang Ketjap in iets meer dan een half uur op tafel hebben staan.

Door: David – Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Indonesische kipgerecht

Bereidingsduur: 30 – 45 minuten

Ingrediënten Ajam Panggang Ketjap

Voor de kruidenpasta (boemboe):

  • 2 grote of 3 kleine sjalotten
  • 5 knoflooktenen
  • 3 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah)
  • 1-2 Thai bird’s eye pepers (cabe rawit), optioneel voor extra pit
  • 1 eetlepel venkelzaad (biji adas), geroosterd en gemalen
  • 1 eetlepel korianderzaad (ketoembar), geroosterd en gemalen
  • 3 cm verse galangawortel (laos)
  • 30 gr palmsuiker (gula djawa)
  • 5 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 1 theelepel zout

Voor de kip:

  • 1 kg kippenvleugels
  • 5 limoenblaadjes (daun djeroek poeroet), ingescheurd
  • 3 salam blaadjes (daun salam)

Voor het bedruipen:

  • 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
  • 3 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
  • ½ theelepel zout

Bereidingswijze Ajam Panggang Ketjap

  • Maak eerst de kruidenpasta (boemboe). Bak de venkel- en korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze poppen / gaan ruiken. Maal fijn met een vijzel.
  • Hak de sjalotten, knoflooktenen, pepers en laos grof en voeg ze samen met het gemalen venkel- en korianderzaad, 30 gr palmsuiker, 5 eetlepels zoete sojasaus en 1 theelepel zout toe aan een keukenmachine en maal fijn tot een gladde pasta (boemboe).
  • Voeg de kruidenpasta met de ingescheurde limoenblaadjes, salamblaadjes en kippenvleugels toe aan een grote (soep) pan of snelkookpan (pressure cooker) en meng goed.
  • Voeg 200 ml water toe aan de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat 20 minuten sudderen (10 minuten in een snelkookpan) tot de kip gaar is.
  • Haal de kippenvleugels uit de pan met een keukentang. Zeef het kooksap uit de pan. Je kunt het sap bewaren voor ander gebruik zoals een marinade. Je houdt wat kleine stukjes over in de zeef. Bewaar deze voor het bedruipen van de kippenvleugels.
  • Meng de kleine stukjes uit de zeef met 2 eetlepels plantaardige olie, 3 eetlepels ketjap manis en ½ theelepel zout. Bestrijk de kippenvleugels royaal met de zojuist gemaakte saus. Leg de kippenvleugels met het vel naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Zet de grill in je oven aan en plaats het ovenrek ongeveer 10-15 cm van de grill. Plaats de bakplaat in de oven en laat de kip grillen tot hij mooi goudbruin en licht geblakerd is (5-10 minuten). Loop tijdens dit proces niet weg. Ketjap manis kan gemakkelijk verbranden. Zet het ovenrek lager als de kip te snel bruin wordt. Als je tevreden bent met de kleur van de kip, haal hem dan uit de oven. Serveer met gestoomde rijst (nasi putih) en sambal ketjap.

Ajam panggang ketjap, Indonesische gegrilde ketjap kip van Amsterdam Cooking WorkshopsAjam panggang ketjap, Indonesische gegrilde ketjap kip

Over de schrijver
Reactie plaatsen