Saté ajam recept (Indonesische kipspiezen met pindasaus)
21 juli 2021 
3 min. leestijd

Saté ajam recept (Indonesische kipspiezen met pindasaus)

Saté ajam (Indonesische kipsaté) is zonder meer een van de populairste Indonesische streetfood gerechten. In Indonesië kun je Saté ajam overal in de archipel vinden. Saté spiesjes worden meestal verkocht in kleine eetstalletjes in bijna elke Indonesische stad.

In Nederland is Saté ajam opgenomen in de Nederlandse keuken en bijna iedereen kent het gerecht waarschijnlijk van Indonesische restaurants en Chinees-Indische restaurants.

Saté is er in vele varianten, zoals rundvlees, geitenvlees, schapenvlees, varkensvlees, vis en tofu, maar de basis is hetzelfde: gekruide, gespiesde en gegrilde stukjes vlees (of tofu), geserveerd met een (pinda)saus. Indonesiërs zijn dol op geit, dus je zult in Indonesië veel geitensaté (saté kambing) vinden. Nederlanders zijn minder enthousiast over geitenvlees dus gebruik ik voor dit Saté ajam recept kippendijen.

Saté komt oorspronkelijk uit Indonesië maar is ook erg populair in Brunei, Maleisië, Filippijnen, Singapore, Thailand en natuurlijk in Nederland. Authentieke versies van saté gebruiken spiesjes van de middenrib van kokospalmbladeren, maar tegenwoordig worden meestal bamboe spiesjes gebruikt. De stukken vlees worden rond de bamboestokjes gespiesd en vervolgens gegrild of gebarbecued. Saté kan met verschillende sauzen worden geserveerd maar pindasaus is de meest gebruikelijke, vandaar dat pindasaus meestal satésaus wordt genoemd.

Saté ajam, Indonesische kipspiezen op de barbecueIndonesische saté ajam, gemarineerde kipspiezen op de barbecue

Hoe maak je dit saté ajam recept?

Voor het maken van dit saté ajam recept zijn twee zaken erg belangrijk. Ten eerst, gebruik kippendijen en geen kipfilet (borstfilet). Kippendijen zijn een stuk malser en het vet van de dijen zorgt voor een betere smaak. Ten tweede, de in stukjes gesneden (niet te grote stukjes!) kippendijen moeten minimaal 4 uur maar liever de hele nacht marineren zodat de smaken van de marinade goed in het vlees trekken.

Saté ajam met pindasaus

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 6 personen
  • Type: Indonesisch kipgerecht

Ingrediënten saté ajam

Voor de saté van kip:

Voor de pindasaus:

  • 3 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah), optioneel 1 Thai bird’s eye (cabe rawit)
  • 2 knoflooktenen
  • 50-75 ml kokosmelk (bij voorkeur van het merk Kara)
  • 5 eetlepels rauwe gepelde pinda’s
  • 5 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 2 eetlepels palmsuiker (gula djawa)
  • 1 theelepel gefermenteerde garnalenpasta (trassi)
  • 1 eetlepel olie (kokos, pinda of zonnebloemolie)
  • 3 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • Sap van een halve limoen

Bereidingswijze saté ajam

  • Begin met het voorbereiden van het vlees en de marinade. Het vlees moet namelijk minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast marineren. Snij de kippendijen in blokjes van ongeveer 1-2 cm en zet apart. 


  • Hak de ui of sjalot, pepers en knoflook grof. Schil de gember en galangawortel. Hak de galangawortel grof en rasp de gember. Verwijder de nerf uit de limoenblaadjes en snij de blaadjes heel fijn. Doe samen met de ui of sjalot, pepers, knoflook, ketjap manis, tamarinde en trassi in de keukenmachine en maal fijn. Marineer het vlees samen met de marinade (bijvoorbeeld in een diepvrieszak) minimaal 4 uur in de koelkast, liefst de hele nacht. 


  • Laat na het marineren het vlees op kamertemperatuur komen. Leg de satéstokjes een half uur in lauwwarm water, dit voorkomt dat er splinters ontstaan en dat de stokjes aanbranden. Om de satéstokjes te bereiden kun je het best een barbecue gebruiken, maar op de grill of in de grillpan worden ze ook erg lekker. Rijg per satéstokje, en afhankelijk van de grootte van de vleesstukjes, 4 tot 6 stukjes vlees aan het satéstokje. 


  • Maak voordat je begint met barbecueën of grillen eerst de pindasaus. Hak de pepers, knoflook en limoenblaadjes (eerst nerf verwijderen!) grof en doe samen met de palmsuiker en trassi in de keukenmachine en maal fijn. Verwarm de olie in een pan en fruit het mengsel een paar minuten. Voeg daarna in fases de pindakaas, kokosmelk, ketjap manis en limoensap toe. Roer goed en verwarm op een laag vuurtje, laat de saus niet koken! Haal van het vuur af en doe een deksel op de pan. 


  • Grill vervolgens de saté in 8 minuten gaar (als je grotere geit- of kipblokjes gebruikt dan langer grillen) en serveer met de warme satésaus. 

Saté ajam, Indonesische kipspiezen met pindasausSaté ajam, Indonesische kipspiezen met pindasaus op de grill of barbecue

Over de schrijver
Reactie plaatsen