Dit Roedjak manis recept is een van de oudste traditionele fruitgerechten dat Indonesië kent. Hoewel de oorsprong van roedjak onduidelijk is, zijn er veel roedjakvariëteiten in Indonesië en Maleisië. Inwoners van de Maleisische archipel consumeren Roedjak Manis mogelijk al sinds de oudheid. Ze combineerden zuur smakende vruchten - zoals appel - en onrijpe vruchten - zoals ananas - samen met palmsuiker en zout om de zuurheid in balans te brengen.
Roedjak is een van de oudste traditionele Indonesische gerechten en het vroegste historisch geïdentificeerde voedsel van het oude Java. Het werd als "ruroedjak" vermeld in de oude Javaanse Taji inscriptie reeds in 901 CE. Roedjak is zelfs opgenomen in de prenatale ceremonie van de Javanen. Volgens plaatselijke tradities zijn onrijpe mango en andere zuur smakende vruchten geliefd bij zwangere vrouwen, vergelijkbaar met augurken in het Westen.
Tegenwoordig bevatten verschillende roedjak-varianten pepers of sambal-chilipasta. De introductie van hete en pikante chilipeper vond plaats tijdens de vroege koloniale periode in de 16e eeuw, omdat deze producten door Spaanse en Portugese handelaren uit Amerika werden meegebracht. Vanaf dat moment is roedjak geëvolueerd tot het gerecht dat we vandaag kennen.
Vandaag wordt roedjak in Indonesië verkocht op traditionele marktplaatsen, warungs (kleine familiebedrijfjes) of gerobaks (duwkarren). Er zijn veel variaties op dit gerecht, maar de basis ingrediënten voor de zoete versie (Roedjak Manis) zijn meestal dezelfde: zout of garnalenpasta (trassi), zoete sojasaus (ketjap manis), tamarinde en sambal chilipasta. Meestal worden onrijpe tropische vruchten zoals mango, papaya, ananas, pomelo/ grapefruit gebruikt, maar je kunt ook appels, perziken of andere westerse vruchten gebruiken.
Hoe maak je dit roedjak manis recept?
Omdat de tropische vruchten die in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar zijn, meestal niet echt rijp zijn, kunt je die prima gebruiken. Als je ananas gebruikt zoek dan naar ananas met een groene schil. De roedjak in mijn Indonesische kookworkshops bevat meestal ook een groene appel, om wat meer zuurheid toe te voegen.
Roedjak manis
- Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
- Voor: 4 personen
- Type: Indonesisch bijgerecht (fruitgerecht)
Ingrediënten roedjak manis
- 1 ananas (voeg eventueel ander fruit zoals mango of papaja toe)
- 1 groene appel, geschild
- 1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal ketjap
- 1 eetlepel tamarinde
- 0,5 theelepel garnalenpasta (trassi)
- Optioneel: halve komkommer, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes gesneden
Bereidingswijze roedjak manis
- Hol de ananas uit en snij in blokjes van 1,5 x 1,5 cm. Bewaar het sap van de ananas en zet apart. Schil de appel en snij in blokjes.
- Verhit ketjap manis in een pannetje. Zet het vuur lager als de ketjap manis bijna kookt, voeg suiker of ananassap toe en laat tegen de kook aan sudderen totdat de suiker is opgelost of het ananassap iets is ingekookt.
- Voeg sambal, tamarinde en trassi toe. Roer goed en laat een paar minuten zachtjes sudderen totdat het mengsel iets is ingekookt.
- Haal van het vuur, laat afkoelen en voeg ananas en appel toe. Roer goed en zet apart.
- Optioneel: halveer komkommer, verwijder zaadlijsten, snij in kleine blokjes en voeg toe.