Ikan Bali recept (Indonesische zoetpittige makreel)
20 juli 2021 
2 min. leestijd

Ikan Bali recept (Indonesische zoetpittige makreel)

Ikan Bali is een van mijn favoriete Indonesische visgerechten. Hoewel veel mensen de Indonesische keuken associëren met vlees- en groentegerechten, staan de kustgebieden van de Indonesische eilanden bekend om hun heerlijke visgerechten.

Ikan Bakar bijvoorbeeld is een bekend Indonesisch gegrild visgerecht dat ook in Maleisië bekendheid geniet. Het grillen van vis is één van de oudste kookmethodes om vis te bereiden. De vis wordt meestal gemarineerd in een mengsel van ketjap manis

en kokosolie die tijdens het grillen met een kwast wordt aangebracht. De kruidenpasta (boemboe
Indonesische kruidenpasta's (boemboe's)  zijn een mengsel van specerijen en kruiden, in Indonesië "bumbu" (of boemboe  in het Nederlands) genoemd. De boemboe is de absolute basis van..
) bestaat meestal uit een combinatie van sjalotjes, knoflook, pepers, koriander, tamarinde
Tamarinde  ( asem of asam jawa ) Tamarinde ( asem, of asam jawa ) is tegenwoordig de meest voorkomende bomen in Indonesië en met name op Java, vandaar de naam asem jawa of asam jawa. Oorspronkelijk..
, kemirinoten, kurkuma
Kurkuma ( koenjit of kunyit )  Kurkuma ( koenjit of kunyit ) maakt deel uit van de gemberfamilie van eetbare wortels en is inheems in India en Zuidoost-Azië. Kurkuma geeft Gulai (Indonesisch curry) zijn..
, laos
Galanga  ( laos of lengkuas) Galanga ( laos of lengkuas ) , of galangal in het Engels, is een lid van de gemberfamilie en heeft ook wat weg van de gemberwortel. Galanga ( laos ) heeft een kenmerkende geur en..
en garnalenpasta (trassi
Gefermenteerde garnalenpasta ( trassi  of terasi ) Trassi  of terasi  is een gefermenteerde garnalenpasta die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken maar ook in de Thaise en Vietnamese keukens...
). Lees meer over deze ingrediënten in een van mijn blogs.

Ikan Bali is ook een traditioneel Indonesisch visgerecht, hoewel het moderner is dan Ikan Bakar. In plaats van te grillen wordt de Ikan Bali gebakken in een wok (wadjan). Een gewone koekenpan gebruiken is natuurlijk ook prima!

Makreel en haring behoren tot mijn favoriete vissen en gelukkig zijn ze hier in Nederland volop verkrijgbaar. Als je geen verse makreel kunt vinden - gebruik de gerookte niet! – voldoet een andere stevige witte vis zoals kabeljauw ook. Ik koop mijn vis bij de visboer omdat je geen verser stuk vis kunt krijgen. Ik raadt het je trouwens niet aan om vis in de supermarkt te kopen, behalve als je geen andere (verse) optie hebt.

Het leuke van viszaken- ik geef de voorkeur aan Vishandel Tel op de Nieuwmarkt - is dat ze de vis bereiden zoals jij dat wilt. Ze verwijderen de kop, ingewanden en graten binnen een mum van tijd terwijl je wacht en voilà, je hebt verse visfilets.

Makreel voor Indonesische Ikan BaliMakreel voor Ikan Bali

Hoe maak je dit Ikan Bali recept?

Ikan Bali, zoals ik hem maak bij Amsterdam Cooking Workshops, tijdens mijn Indonesische kookworkshops

is echt binnen een mum van tijd klaar. De boemboe voor Ikan Bali is snel te maken en bevat ten opzichte van andere Indonesische gerechten weinig ingrediënten. De makrelen worden vervolgens in de pan gebakken met wat olie. Daarna haal je ze weer uit de pan, bak je de boemboe in het vet van de vis en vervolgens voeg je de makrelen weer toe met citroengras
Citroengras  (Cymbopogon), bekend onder de Indonesische naam sereh of serai is een geslacht van Aziatische, Afrikaanse, Australische en tropische eilandplanten in de grasfamilie. Sommige soorten (met name..
(sereh) en kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet
Kaffir limoenblaadjes  ( djeroek poeroet of djeruk purut ) Kaffir limoenblaadjes ( djeroek poeroet ) en citroengras ( sereh ) worden in veel Indonesische gerechten gecombineerd vanwege hun aromatisch citrus..
). Vervolgens nog even 10 minuten bakken met de deksel op de pan en klaar is kees!

Ikan Bali

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 4 personen
  • Type: Indonesisch visgerecht

Ingrediënten Ikan Bali

Voor de kruidenpasta (boemboe):

Voor de makreel:

  • 4 verse makrelen, alleen de filets (8 filets totaal)
  • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 2 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
  • 4 eetlepels plantaardige olie (kokos, pinda, zonnebloem)

Bereidingswijze Ikan Bali

Ikan Bali, gebakken zoetpittige makreel uit BaliIkan Bali, gebakken zoetpittige makreel uit Bali van Amsterdam Cooking Workshops

Over de schrijver
Annette
Door

Annette

op 19 Mar 2024

I just discovered your cooking workshop on the internet . I love all your recipes! I'm an Indonesian woman, and I love to cook and bake. I live in Florida and I signed up to receive updates from you. Terima Kash!

David Kloosterboer
Door

David Kloosterboer

op 29 Mar 2024

Hi Anette, thank you for your message and lovely to hear you enjoy our recipes. Greetings from Amsterdam! Best regards, David - Amsterdam Cooking Workshops

Reactie plaatsen