Ajam panggang ketjap (Indonesische gegrilde ketjap kip) is een variatie op het typisch Indonesische gerecht gebakken kip in zoete sojasaus (ketjap manis
Een klassieke Ajam Ketjap die In Indonesië veel wordt gegeten bestaat uit stukjes kip gestoofd in ketjap manis en gekruid met sjalot, knoflook, gember
In Ajam Ketjap wordt vaak gepocheerde kip in stukjes gesneden, inclusief de botten. In de variant die ik erg lekker vindt, Ajam Panggang Ketjap, wordt de kip ook nog gegrild, wat lekkere met ketjap manis geblakerde kip oplevert.
Ajam panggang ketjap (Indonesische gegrilde ketjap kip)
Hoe maak je Ajam Panggang Ketjap recept?
Voor dit Ajam Panggang Ketjap recept gebruik ik meestal kippenvleugels maar je kunt het ook met kippenpoten / drumsticks of kippendijen maken. Dan duurt het wel iets langer. Verder is de bereidingsduur afhankelijk van of je een gewone (soep)pan gebruikt voor het koken van de kip in de ketjap manis of een snelkookpan (pressure cooker). Gebruik je een snelkookpan (pressure cooker) dan kun je Ajam Panggang Ketjap in iets meer dan een half uur op tafel hebben staan.
Ajam Panggang Ketjap
Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
Voor: 4 personen
Type: Indonesische kipgerecht
Bereidingsduur: 30 – 45 minuten
Ingrediënten Ajam Panggang Ketjap
Voor de kruidenpasta (boemboe
- 2 grote of 3 kleine sjalotten
- 5 knoflooktenen
- 3 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah)
- 1-2 Thai bird’s eye pepers (cabe rawit), optioneel voor extra pit
- 1 eetlepel venkelzaad (biji adas), geroosterd en gemalen
- 1 eetlepel korianderzaad (ketoembar), geroosterd en gemalenKorianderzaad ( ketoembar of ketumbar ) De korianderplant ( ketoembar of ketumbar ) wordt in tegenstelling tot de Indiase, Thaise en Vietnamese keuken, niet in zijn geheel gebruikt in de Indonesische keuken...
- 3 cm verse galangawortel (laos)Galanga ( laos of lengkuas) Galanga ( laos of lengkuas ) , of galangal in het Engels, is een lid van de gemberfamilie en heeft ook wat weg van de gemberwortel. Galanga ( laos ) heeft een kenmerkende geur en..
- 30 gr palmsuiker(gula djawa)Palmsuiker ( gula djawa of jawa ) Palmsuiker ( gula djawa of jawa ) is de suiker die in de Indonesische keuken en Thaise keuken het meeste wordt gebruikt. Deze palmsuiker kan worden gekocht in vaste..
- 5 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
- 1 theelepel zout
Voor de kip:
- 1 kg kippenvleugels
- 5 limoenblaadjes (daun djeroek poeroet), ingescheurdKaffir limoenblaadjes ( djeroek poeroet of djeruk purut ) Kaffir limoenblaadjes ( djeroek poeroet ) en citroengras ( sereh ) worden in veel Indonesische gerechten gecombineerd vanwege hun aromatisch citrus..
- 3 salamblaadjes (daun salam)Salambladeren ( daun salam ) Salambladeren ( daun salam ) , of Indonesisch laurierblad, worden traditioneel gebruikt als smaakmaker in Zuidoost-Aziatische keukens en in Indonesië wordt het vooral..
Voor het bedruipen:
- 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
- 3 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
- ½ theelepel zout
Bereidingswijze Ajam Panggang Ketjap
- Maak eerst de kruidenpasta (boemboe). Bak de venkel- en korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze poppen / gaan ruiken. Maal fijn met een vijzel.
- Hak de sjalotten, knoflooktenen, pepers en laos grof en voeg ze samen met het gemalen venkel- en korianderzaad, 30 gr palmsuiker, 5 eetlepels zoete sojasaus en 1 theelepel zout toe aan een keukenmachine en maal fijn tot een gladde pasta (boemboe).
- Voeg de kruidenpasta met de ingescheurde limoenblaadjes, salamblaadjes en kippenvleugels toe aan een grote (soep) pan of snelkookpan (pressure cooker) en meng goed.
- Voeg 200 ml water toe aan de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat 20 minuten sudderen (10 minuten in een snelkookpan) tot de kip gaar is.
- Haal de kippenvleugels uit de pan met een keukentang. Zeef het kooksap uit de pan. Je kunt het sap bewaren voor ander gebruik zoals een marinade. Je houdt wat kleine stukjes over in de zeef. Bewaar deze voor het bedruipen van de kippenvleugels.
- Meng de kleine stukjes uit de zeef met 2 eetlepels plantaardige olie, 3 eetlepels ketjap manis en ½ theelepel zout. Bestrijk de kippenvleugels royaal met de zojuist gemaakte saus. Leg de kippenvleugels met het vel naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Zet de grill in je oven aan en plaats het ovenrek ongeveer 10-15 cm van de grill. Plaats de bakplaat in de oven en laat de kip grillen tot hij mooi goudbruin en licht geblakerd is (5-10 minuten). Loop tijdens dit proces niet weg. Ketjap manis kan gemakkelijk verbranden. Zet het ovenrek lager als de kip te snel bruin wordt. Als je tevreden bent met de kleur van de kip, haal hem dan uit de oven. Serveer met gestoomde rijst (nasi putih) en sambal ketjap.Omdat er zoveel heerlijke sambals zijn die je kunt maken is het moeilijk om mijn top 3 sambals te kiezen. Aan de andere kant kan ik natuurlijk de enorme populariteit van de Indonesische zoete sojasaus ( ketjap manis )..
Ajam panggang ketjap, Indonesische gegrilde ketjap kip