Vietnamese koriander
Vietnamese koriander (persicaria odorata) wordt ook wel Vietnamese munt, phak phai, hete munt of Cambodjaanse munt genoemd. Het is een kruid dat vooral wordt gebruikt in de Vietnamese keuken en de Noordoost-Indiase keuken.
Vietnamese koriander of munt is eigenlijk helemaal geen munt want het behoort niet tot de muntfamilie, maar het algemene uiterlijk en de geur doen er wel aan denken. Persicaria is in de familie Polygonaceae, gezamenlijk bekend als "smartweeds" of "pinkweeds".
Vietnamese koriander is vooral bekend in de Vietnamese keuken en wordt gebruikt in gerechten zoals Gỏi Cuốn Tôm (Vietnamese verse loempia's met garnaal), salades, soepen en stoofgerechten.
De reden dat Vietnamese koriander veel wordt gebruikt in soepen en salades is omdat het helpt bij het oplossen van spijsverteringsproblemen zoals winderigheid, maagkrampen en indigestie. Vietnamese koriander heeft ook een anti-diarree werking.
Vanwege de ontstekingsremmende en samentrekkende aard wordt Vietnamese koriander gebruikt om zwellingen en huidproblemen zoals acne en zweren te behandelen. Oliën die zijn afgeleid van de bladeren worden gebruikt vanwege hun krachtige antioxiderende eigenschappen.
In Nederland is Vietnamese koriander moeilijk te vinden en het wordt dan ook vaak vervangen door normale koriander.