anijszaad pimpinella anisum indonesische ingrediente indonesische kookworkshop

Anijszaad

Anijs of anijszaad (adas manis) (Pimpinella anisum in het Latijn) is een bloeiende plant uit de familie van de Apiaceae, afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en Zuidwest-Azië. Deze plant is een eenjarige plant in de vorm van een kruid dat een meter hoog kan worden. De bladeren aan de basis van deze plant zijn eenvoudig, 2-5 cm lang en ondiep gelobd, terwijl de bladeren op de hogere stengels geveerd zijn als veren en verdeeld in vele blaadjes. De bloemen zijn wit, 3 mm in diameter en geclusterd in grote trossen bloemen. De vrucht is een droog schizocarp ovaal van vorm met een lengte van 3-5 mm.

anijs pimpinella anisum indonesische ingrediënten indonesische kookworkshop

De smaak en het aroma van anijszaden hebben overeenkomsten met andere specerijen, zoals steranijs, venkel(zaad) en zoethout. Het wordt op grote schaal gekweekt en gebruikt om voedsel, snoep en alcoholische dranken op smaak te brengen, vooral rond de Middellandse Zee.

Anijszaad (adas manis) heeft net als venkelzaad (biji adas) en steranijs (adas bintang) een lichtzoete smaak en een zeer kenmerkend aroma. Deze specerijen worden vooral gebruikt in de Sumatraanse keuken (in verschillende Rendang gerechten bijvoorbeeld) als gevolg van invloeden uit India en de Aziatische keuken van het vasteland.

anijszaad pimpinella anisum indonesische ingrediente indonesische kookworkshop


Reactie plaatsen