Bo La Lot recept (Vietnamees citroengras rundergehakt in Betel bladeren)
08 september 2021 
6 min. leestijd

Bo La Lot recept (Vietnamees citroengras rundergehakt in Betel bladeren)

Bo La Lot (Vietnamees citroengras rundergehakt in Betel bladeren) is een lekker tussendoortje, lunch of onderdeel van een diner en komt uit het zuiden van Vietnam. Traditioneel wordt rundergehakt gebruikt maar je kunt ook kip- of varkensgehakt gebruiken als je dat lekkerder vindt. Het gehakt wordt gekruid met citroengras, knoflook, peper, sjalot, vissaus en een Chinees 5 kruiden mengsel. Hou je van verse Vietnamese loempia’s, ook wel spring of summer rolls genoemd? Dan moet je Bo La Lot zeker eens proberen.

Een belangrijk onderdeel van Bo La Lot is Betel blad. Eigenlijk heet betel blad ‘piper lolot’ en de plant waar deze bladeren aan groeien komt in veel Zuidoost-Aziatische landen voor. Het gehaktmengsel wordt als een sigaar opgerold in betel bladeren waarna het gegrild wordt op een BBQ, grill of grillpan. De rauwe betel bladeren zijn niet erg lekker (bitter!) maar wanneer je ze grilt geven ze een lekker kruidig en licht peperige smaak mee aan het gehakt.

Betelplanten komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en worden al duizenden jaren gekweekt. Ze bevatten veel antioxidanten, maar het gebruik is niet alleen medicinaal. De bladeren worden namelijk ook gekauwd voor hun stimulerende werking en zelfs als ademverfrisser gebruikt. De betelplant maakt deel uit van de peperfamilie en omvat twee variëteiten, piper sarmentosum en piper betel.

Betel bladeren voor Bo La Lot (Vietnamees citroengras rundergehakt)

In de Vietnamese cultuur wordt de piper betel ook wel ‘trau’ genoemd en wordt het gebruikt om "het gesprek te beginnen", oftwel “het ijs te breken” in lastige situaties onder volwassenen omdat ze als het ware kauwgom werden doorgegeven. Dit was voornamelijk vroeger het geval, tegenwoordig worden de bladeren niet meer gekauwd door de jongere generatie omdat je tanden er nogal van verkleuren. In Taiwan heb ik een keer betel bladeren gekauwd omdat ik benieuwd was naar de stimulerende werking maar afgezien van de niet al te lekkere smaak heb ik er niets van gemerkt. Volgens mij moet je urenlang kauwen wil je er iets van merken.

Je kunt verse betel bladeren kopen bij de grotere Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental. Kun je geen betel bladeren vinden? Vervang ze dan door perillabladeren, shisobladeren, druivenbladeren, grote spinaziebladeren of andere grote bladgroenten.

Bo La Lot (Vietnamees citroengras rundergehakt in betel blad) met munt en wortel ingezoomd

Het fijne aan dit Bo La Lot (Vietnamees citroengras rundergehakt in Betel bladeren) recept is dat het een stuk sneller klaar is dan de verse Vietnamese loempia’s (spring / summer rolls). Het maken van het rundergehaktmengsel duurt slechts 10 minuten. Vervolgens leg je een beetje van het mengsel op een betel blad en rol je het op als een sigaar. Na 5-10 minuten grillen is het gerecht vervolgens klaar en smullen maar! Wil je er ook nog nuoc cham dipsaus bijmaken en er een volledige maaltijd van maken? Kijk dan hieronder welke ingrediënten je nog meer nodig hebt.

Door: David– Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Vietnamees bijgerecht

Bereidingsduur: 30 minuten

Voor de citroengras rundergehakt Betelblad stokjes:

  • 300 gr rundergehakt (max 20% vet)
  • 2 citroengrasstengels, alleen binnenste zachte witte gedeelte, fijngehakt
  • 2 sjalotten, grof gehakt
  • 2 knoflooktenen, grof gehakt
  • 1 lange rode of groene peper, grof gehakt
  • 1 eetlepel vissaus (squid brand of megachef)
  • 1 theelepel gemalen Chinese 5 spices
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 theelepel plantaardige (pinda, rijst, zonnebloem) of chili olie
  • verse Betelbladeren, afgespoeld en afgedroogd
  • satéstokjes, minimaal 15 minuten in heet water geweekt

Voor het serveren:

  • rauwe pinda’s, geroosterd en fijngehakt
  • nuoc cham dipsaus
  • rijstvermicelli
  • peen / wortel julienne
  • komkommer julienne, zaadlijsten verwijderd
  • taugé
  • korianderblaadjes 
  • muntblaadjes
  • Thaise basilicum blaadjes
  • Voeg fijngehakte binnenste zachte witte delen van 2 citroengrasstengels, grof gehakte sjalotten, knoflook en peper, vissaus, Chinese 5 spices, zout, witte peper, suiker, limoensap en maïzena toe aan een keukenmachine en maal tot een glad mengsel ontstaat.
  • Voeg het mengsel toe aan een mengkom met het rundergehakt en meng goed.
  • Om de Betelblad rolletjes te maken leg je een betelblad met de glanzende kant naar beneden met de steel van het blad naar je toe gericht. Schep ongeveer 1 eetlepel van het rundvleesmengsel op de onderste helft van het blad en rol het blad van onder naar boven.
  • Prik met een satéstokje een gaatje door het blad, waar de steel door kan worden gestoken om het rolletje vast te zetten. Herhaal dit proces met de resterende betelbladeren en het rundvleesmengsel.
  • Gebruik bamboe of houten satéstokjes en rijg 4 rolletjes per stokje. Besmeer ze met wat olie en grill ze op een voorverwarmde grill, oven of barbecue op 190C gedurende 5-10 minuten.
  • Voeg rijstvermicelli-noedels toe aan een kom. Leg de rolletjes daarop en garneer met geroosterde gemalen pinda's. Serveer met nuoc cham dipsaus in afzonderlijke kommen om te dippen tezamen met verse groenten en kruiden (taugé, wortel, komkommer, korianderblaadjes, muntblaadjes en Thaise basilicumblaadjes).

Bo La Lot (Vietnamees citroengras rundergehakt in betel blad) met munt en wortel

Over de schrijver
Reactie plaatsen