Sambal Goreng Tahu (Indonesische tofu curry) is een van mijn favoriete Indonesische vegetarische (of veganistische) proteïnegerechten. Ik merk dat tegenwoordig steeds meer vraag is naar vegetarische of veganistische Indonesische gerechten. Men denkt nog vaak dat de Indonesische keuken voornamelijk om vlees- en visgerechten draait en dat verder overal trassi in is verwerkt. De Indonesische keuken bevat juist veel mogelijkheden voor vegetariërs en veganisten! In de Indonesische keuken wordt namelijk niet of nauwelijks zuivel gebruikt en als je de gerechten met vlees, vis en ei weglaat blijven er nog genoeg heerlijke gerechten over voor een vegetarische of veganistische rijsttafel.
Sambal Goreng Tahu is een van die heerlijke gerechten die mijn gasten vaak leren bereiden tijdens een vegetarische of veganistische Indonesische kookworkshop. Ook voor deze kookworkshop gebruik ik trassi, maar dan wel de vegan variant van Faja Lobi. Sowieso ben ik deze trassi de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken omdat de smaak me steeds beter bevalt en deze trassi niet zo sterk geurt als reguliere Indonesische trassi. Omdat er in dit gerecht geen zuivel of ei wordt gebruikt is het gelijk veganistisch.
Hoe maak je dit Sambal Goreng Tahu recept (Indonesische tofu curry)?
Sambal Goreng Tahu kun je in een half uur op tafel hebben staan. Het meeste werk gaat zitten in het uitlekken van de tofu, het pan frituren van de tofu en het maken van de boemboe. De tofu kun je laten uitlekken door het blok tofu in een theedoek (of beter een iets dikkere keuken handdoek) te wikkelen en er iets zwaars zoals een boek op te leggen. Je kunt de ingewikkelde tofu ook tussen 2 borden inklemmen en dan op het bord een dik boek leggen. Zo belandt het overtollige vocht dat niet door de thee- of handdoek wordt opgenomen op het bord en niet op je aanrecht.
Sambal Goreng Tahu (Indonesische tofu curry)
Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
Voor 4 personen
Type: Indonesisch tofugerecht
Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten Sambal Goreng Tahu
Voor de kruidenpasta (boemboe):
- 1 grote sjalot of 3 kleine sjalotten
- 5 knoflooktenen
- 5 Spaanse pepers + 1 rawit peper (optioneel, voor extra pit)
- 2 theelepels galangapoeder (laos)
- 2 theelepels korianderpoeder (ketoembar)
- 1 theelepel komijnpoeder (djintan)
- 4 cm versgeraspte gember (djahé)
- 1 eetlepel palmsuiker (gula djawa)
- 1 eetlepel tomatenpuree, bij voorkeur van Mutti
Voor de tofu:
- 750 gr tofu, in blokjes van 2 x 2 cm
- 2 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
- 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet), ingescheurd
- 2 salamblaadjes, gekneusd
- 1 theelepel gefermenteerde garnalenpasta (trassi), bij voorkeur van Faja Lobi (vegan)
- 200 ml kokosmelk
- 50 ml water
- 8 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem), 6 voor het bakken van de tofu en 2 voor het bakken van de kruidenpasta (boemboe)
Bereidingswijze Sambal Goreng Tahu
- Laat eerst de tofu in 5 minuten uitlekken door het blok in een theedoek (of beter een iets dikkere keuken handdoek) te wikkelen en er iets zwaars zoals een boek op te leggen. Je kunt de ingewikkelde tofu ook tussen 2 borden inklemmen en dan op het bord een dik boek leggen.
- Verhit vervolgens olie in een wok, hapjespan of koekenpan en voeg de tofublokjes toe als de olie heet is. Bak de tofublokjes 5 minuten op hoog vuur totdat ze aan alle kanten lichtbruin, maar nog zacht, zijn. Pas op dat ze niet te krokant worden! Verwijder de tofu en laat uitlekken op keukenpapier.
- Snij de sjalotten, knoflook en pepers grof. Rasp de gember en gooi de draderige stukken weg.
- Gebruik een keukenmachine (of vijzel) om de sjalotten, knoflook, pepers, gember, galangapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder, palmsuiker en tomatenpuree tot een gladde pasta (boemboe) te malen.
- Verhit olie in dezelfde wok en fruit de boemboe samen met de gekneusde citroengrasstengels, limoen- en salamblaadjes en trassi een paar minuten terwijl je af en toe roert.
- Voeg kokosmelk toe. De substantie zal indikken na 5 minuten. Voeg een beetje water toe als het te veel is ingedikt.
- Voeg de tofu toe, meng goed en laat sudderen voor 5 minuten. Proef en voeg zout en/of palmsuiker toe naar smaak.