Sambal
Sambal brandal is een gebakken sambal en bevat vaak veel Indonesische rawit pepers (cabe rawit) en daarnaast kemirinoten, tamarinde
Hoe maak je dit sambal brandal recept?
Als je zelf dit sambal brandal recept maakt raad ik je aan om in een keer een grote hoeveelheid te maken. Ik gebruik vaak jampotten, bijvoorbeeld van Bonne Maman, die ik goed uitkook (pot en deksel minimaal 15 minuten in een soeppan in kokend water koken) om de sambal brandal langer houdbaar te maken. Zo'n jampot heeft een inhoud van 370gr dus de hoeveelheden hieronder zijn geschikt voor 370gr jampotten. Je kunt natuurlijk de sambal brandal over kleinere potjes verdelen als je dat prettig vindt.
Sambal brandal
- Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
- Voor: 370 gr jampotten
- Type: Sambal (Indonesische chilipasta)
Ingrediënten sambal brandal
- 15-20 lange rode pepers (lombok merah)
- 10 Thai bird’s eye pepers (cabe rawit)
- 1 grote sjalot of 3 kleine sjalotten
- 5 knoflooktenen
- 1,5 theelepel gemalen galanga (laos)Galanga ( laos of lengkuas) Galanga ( laos of lengkuas ) , of galangal in het Engels, is een lid van de gemberfamilie en heeft ook wat weg van de gemberwortel. Galanga ( laos ) heeft een kenmerkende geur en..
- 1,5 theelepel gemalen koriander (ketoembar)Korianderzaad ( ketoembar of ketumbar ) De korianderplant ( ketoembar of ketumbar ) wordt in tegenstelling tot de Indiase, Thaise en Vietnamese keuken, niet in zijn geheel gebruikt in de Indonesische keuken...
- 1 theelepel gemalen komijn(djintan)Komijn ( djinten, djintan of jintan ) Komijn ( djinten, djintan of jintan ) wordt tegenwoordig vooral in China en India verbouwd, maar samen met koriander en peper wordt dit kleine beige langwerpige..
- 1 theelepel gemalen Chinese 5 spices
- ½ theelepel gemalen kurkuma(koenjit)Kurkuma ( koenjit of kunyit ) Kurkuma ( koenjit of kunyit ) maakt deel uit van de gemberfamilie van eetbare wortels en is inheems in India en Zuidoost-Azië. Kurkuma geeft Gulai (Indonesisch curry) zijn..
- 1 eetlepel tamarinde (asem), geweekt en gezeefd
- 2 theelepels gefermenteerde garnalenpasta (trassi)Gefermenteerde garnalenpasta ( trassi of terasi ) Trassi of terasi is een gefermenteerde garnalenpasta die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken maar ook in de Thaise en Vietnamese keukens...
- 3 ster anijs
- 2 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
- 2 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)Zoete sojasaus ( ketjap manis of kecap manis ) Zoete sojasaus ( ketjap manis of kecap manis ) is ontegenzeggelijk een van de belangrijkste ingrediënten en sauzen. Sojasaus werd door de Chinezen..
- 1 theelepel vissaus (van squid brand of megachef bij voorkeur)
- 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
Bereidingswijze sambal ketjap
- Snij de pepers, sjalot(ten) en knoflooktenen grof. Voeg pepers, sjalot(ten), knoflook, gemalen laos, koriander, komijn, Chinese 5 spices, kurkuma en gefermenteerde garnalenpasta toe aan een keukenmachine en maal tot een gladde pasta ontstaat.
- Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pasta met de tamarinde, ster anijs en gekneusde citroengrasstengels gedurende 5 minuten onder af en toe roeren tot het mengsel is ingedikt.
- Voeg ketjap manis en vissaus toe en bak 5 minuten onder af en toe roeren tot het mengsel is ingedikt. Verwijder steranijs en citroengrasstengels na 5 minuten, haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
- Mits goed gesteriliseerde potjes is deze sambal zes maanden houdbaar in de koelkast.