Ikan Bakar Ritja Ritja is een recept voor gegrilde pittige vis uit Manado, Sulawesi. Ikan Bakar Ritja Ritja is een populair Indonesische gerecht van gegrilde vis met een rijke en pittige saus. Het wordt gemaakt met verse vis, meestal zeebaars, en een unieke mix van kruiden en specerijen.
De kruidenpasta (boemboe) wordt gemaakt van een eenvoudig mengsel van chilipepers, knoflook, ui of sjalot, gember en zout. Na het bakken van de boemboe worden nog tomaten, tamarinde en palmsuiker toegevoegd. Het geeft de saus een uitgebalanceerde smaak van zoet, zuur, pittig en umami. De vis wordt gegrild boven een houtskoolvuur, op een gasstel of onder een huis- tuin- en keukengrill, waardoor de huid knapperig en de binnenkant zacht en sappig wordt.
Ikan Bakar Ritja Ritja wordt meestal geserveerd met rijst en groenten, wat een perfecte balans geeft van smaken en textuur. Het is een populaire keuze voor gezinsmaaltijden, feesten en speciale gelegenheden in Indonesië en wordt vaak gegeten met familie en vrienden.
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid chilipepers, de kruidenpasta (boemboe) wordt in totaal twee keer gebakken, eerst in de pan en daarna op de vis, waardoor ze een stuk minder pittig worden.
Dit gerecht is geen standaard onderdeel van onze Indonesische kookworkshop maar ik maak het thuis vaak klaar voor familie en vrienden.
Hoe maak je dit Ikan Bakar Ritja Ritja recept (Indonesiche pittige gegrilde vis uit Manado)
Ikan Bakar Ritja Ritja is zo'n gerecht dat je het best op de BBQ maakt. Maar ook in de oven of een huis- tuin- en keukengrill komt dit gerecht goed tot zijn recht. Haal in ieder geval verse vis, zoals zeebaars of dorade, bij de vishandel en laat de vis schoonmaken. Dit gerecht staat in 30 minuten op tafel en wordt het best geserveerd met gestoomde pandanrijst en groenten.
Ikan Bakar Ritja Ritja recept (Indonesiche pittige gegrilde vis uit Manado)
Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
Voor: 4 personen
Type: Indonesisch visgerecht
Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten Ikan Bakar Ritja Ritja
Voor de kruidenpasta (boemboe):
- 3 sjalotten, grof gehakt
- 5 knoflooktenen, grof gehakt
- 10 lange rode pepers (lombok), grof gehakt
- 5 Thai bird’s eye pepers (cabe rawit), grof gehakt, meer of minder naar smaak
- 3 cm gemberwortel (djahé), geschild en geraspt
- 1 theelepel zout, meer naar smaak
- 2 eetlepels olie (pinda, rijst, zonnebloem) om de boemboe in te bakken
Voor de vis:
- 1 grote zeebaars of dorade van ongeveer 900 gr, schoongemaakt
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- Sap van 1 limoen
- 8 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet), ingescheurd
- 1 grote of 2 kleine tomaten, grof gesneden
- 1 theelepel palmsuiker (gula djawa), fijngehakt
- 2 eetlepels tamarinde (asem djawa)
- 1 groot bananenblad, ontdooid, schoongemaakt met keukenpapier en houterige zijde afgeknipt
- Grill of BBQ
Bereidingswijze Ikan Bakar Ritja Ritja
- Snij de vis aan beide zijden 4 a 5 keer diep in. Wrijf 1 theelepel zout, 1 theelepel peper en het sap van 1 limoen in de vis en marineer 15 minuten.
- Maak in de tussentijd de kruidenpasta (boemboe). Hak de sjalotten, knoflook, lange rode pepers, Thai bird’s eye pepers (rawit) grof. Voeg samen met de geraspte gember en 1 theelepel zout toe aan een keukenmachine (of vijzel) en maal tot een gladde pasta (boemboe). Verwijder de zaadlijsten uit (een deel van) de pepers voor minder pittigheid.
- Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de kruidenpasta en de ingescheurde limoenblaadjes 5 minuten. Voeg daarna de grof gehakte tomaten, palmsuiker en tamarinde toe. Bak nog 2 minuten tot dat het mengsel wat ingedikt is.
- Spoel de marinade van de vis en dep goed droog met keukenpapier. Smeer vervolgens de kruidenpasta op beide zijden van de vis en wikkel in 2 lagen bananenblad. Marineer weer 15 minuten.
- Verhit de grill (of BBQ) gedurende 10 minuten tot dat de grill goed heet is. Leg de het bananenbladvispakket op ene kant van de grill en doe de andere kant van de grill er bovenop. Grill 10 minuten, maak het bananbladvispakket open en serveer direct. Garneer eventueel met citroenbasilicum (kemangi).