Pandanblad (daun pandan)
Pandanbladeren (daun pandan)
Pandanbladeren (daun pandan) komen van de Pandanus plant. Dit is een tropische plant die voor het eerst werd beschreven door mensen van de Molukse specerijeilanden. Pandanbladeren worden zeer gewaardeerd om zowel hun geur als hun heldergroene kleur. In Indonesië wordt pandan gezien als hun vanille, omdat het in bijna elk dessert wordt gebruikt. Bij gebruik in Indonesische gerechten zal een heerlijke geur je keuken vullen. In mijn Indonesische kookworkshops gebruik ik het altijd in rijstgerechten, soepen en kipgerechten zoals Ajam Ritja Ritja.
Pandanblad wordt ook gebruikt om de Indonesische pandanrijst een pandan aroma mee te geven. Als je pandanrijst kook ruik je de geur van het pandanblad. Verder wordt pandanextract veel gebruikt in Indonesische cakes en desserts. Zie je een zoet gerecht, dessert of drankje met een artificieel lijkende felgroene kleur? Dan komt deze kleur van pandanextract.