Kemirinoten

Kemirinoot (kacang kemiri)

Kemirinoot (kacang kemiri)

Kemirinoten (kacang kemirizijn ronde crèmekleurige noten met een zeer hoog oliegehalte en worden vooral gebruikt voor het indikken van sauzen en curry's. Als vervanger kun je macadamianoten of rauwe cashewnoten gebruiken. Kemiri's zijn giftig als ze rauw worden gegeten, dus zorg ervoor dat je ze eerst roostert of bakt (in een gebakken sambal of boemboe bijvoorbeeld).

Kemirinoten

Toen de Engelsen Indonesië bestuurden (1811 - 1816) nadat Napoleon verslagen was en Indonesië niet meer in Franse handen was gebruikten ze kemirinoten als natuurlijke verlichting. Erg was nog geen elektriciteit maar door een vlammetje onder een kemirinoot te houden ontstond natuurlijk licht. Omdat de kemirinoot zo olierijk is brand de hele noot op als een waxinelichtje, vandaar dat de Engelsen de kemirinoot 'candle nut' noemden.

De kemirinoot kun je ziet als de Indonesische tegenhanger van zetmeel zoals aardappelzetmeel en maiszetmeel (maizena). De kemirinoot is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat gebruikt wordt om boemboe's en sambals dikker te maken. Ik gebruik de kemirinoot erg veel in mijn Indonesische kookworkshops, bijvoorbeeld om sambal badjak te maken, maar ook om de boemboe's van bijvoorbeeld Ikan Pepesan en Rendang dikker te maken.

Reactie plaatsen