Gefermenteerde garnalenpasta (trassi)
Gefermenteerde garnalenpasta (trassi of terasi)
Trassi of terasi is een gefermenteerde garnalenpasta die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken maar ook in de Thaise en Vietnamese keukens. Elke keuken heeft zijn eigen soort garnalenpasta, maar in de eerste plaats wordt het gemaakt van fijngemalen kleine garnalen (krill) gemengd met zout, waarna het gedurende enkele weken wordt gefermenteerd.
Trassi is een essentieel ingrediënt in veel Indonesische curry's, soepen en sambals en voegt een zoute, hartige en umami smaak toe aan die gerechten. Rauwe Indonesische garnalenpasta wordt verkocht in vaste blokken en in een gekookte, korrelige vorm, die handiger is in gebruik. De gewone Indonesische gefermenteerde garnalenpasta (trassi bakar / belachan) heeft een intense geur die door veel mensen als vies wordt ervaren.
Tegenwoordig zijn er ook vegan alternatieven van trassi, uiteraard zonder garnalen. Een veganistische trassi die ik vaak gebruik is de Surinaams-Javaanse van het merk Faja Lobi, gewoon te koop bij Albert Heijn en Jumbo. Een voordeel is dat deze trassi nauwelijks ruikt en zelfs direct uit het potje gegeten kan worden.