Anijszaad
Citroengras
Gefermenteerde garnalenpasta (trassi)
Galangawortel (laos)
Gember (djahé of jahé)
Kaffir limoenblad (djeroek poeroet of djeruk purut)
Kaneel (kayu manis)
Kemirinoot (kacang kemiri)
[...]
Galanga (laos of lengkuas), of galangal in het Engels, is een lid van de gemberfamilie en heeft ook wat weg van de gemberwortel. Galanga (laos) heeft een kenmerkende geur en smaak en wordt over het algemeen als frisser en minder pittig ervaren dan gember. De wortel van de galanga (laos) kan in stukjes (eerst schillen!) worden gebruikt in curry's en soepen, maar ook als wortel of in gemalen vorm in boemboe's (kruidenpasta's). Als je de hele wortel wil gebruiken, ga dan op zoek naar de meer malse jonge galanga (laos) die rozig van kleur is.
Voor mijn Indonesische kookworkshops maak ik zowel gebruik van de verse wortel als het gemalen poeder (laos).