Citroengras
Citroengras (Cymbopogon), bekend onder de Indonesische naam sereh of serai is een geslacht van Aziatische, Afrikaanse, Australische en tropische eilandplanten in de grasfamilie. Sommige soorten (met name Cymbopogon citratus) worden gewoonlijk gekweekt als een culinair en medicinaal kruid vanwege hun geur, die lijkt op die van citrusvruchten. De naam cymbopogon is afgeleid van de Griekse woorden kymbe (κύμβη, 'boot') en pogon (πώγων, 'baard') "wat betekent dat bij de meeste soorten de harige aartjes uitsteken uit bootvormige schutbladen.
Citroengras (sereh) is een belangrijk ingrediënt uit de Indonesische, Thaise en Vietnamese keukens. In de Indonesische keuken wordt citroengras meestal in zijn geheel gebruikt - in een knoop gebonden of gekneusd en toegevoegd in zijn geheel - terwijl in de Thaise en Vietnamese keuken citroengras vaak wordt fijngehakt om in Thaise currypasta's of Vietnamese gerechten gebruikt te worden.
Citroengras is te vinden in veel Indonesische gerechten, zoals Indonesische kippensoep (Soto Ajam), Indonesische hete kip met tomaat en citroenbasilicum (Ajam Ritja Ritja), gesmoorde makreel uit Bali (Ikan Bali) en natuurlijk Rendang. Zodra het gerecht is gekookt, worden de stengels citroengras meestal verwijderd. Wist je dat citroengrasstengels ook als vervanger voor satéstokjes gebruikt kunnen worden? Het traditionele Balinese satégerecht Sate Lilit bestaat uit gekruid gehakt kippenvlees dat om citroengrasstengels gewikkeld is.