Sambal goreng udang peteh recept (Indonesische garnalen en peteh bonen)
21 juli 2021 
2 min. leestijd

Sambal goreng udang peteh recept (Indonesische garnalen en peteh bonen)

Sambal Goreng Udang Peteh is een Indonesisch schaaldierengerecht dat bestaat uit twee hoofdingrediënten, garnalen en petehbonen, die worden geroerbakt in een kruidig mengsel van chilipasta en diverse kruiden en specerijen. Sambal Goreng Udang Peteh is een vrij algemeen gerecht in de hele Indonesische archipel en wordt gegeten in regio's zoals Padang (Sumatra), Sunda (West-Java), Bali en Manado (Sulawesi). Elke regio heeft zijn eigen interpretatie van Sambal Goreng Udang Peteh. Sommigen voegen verschillende soorten groenten toe en sommigen kokosmelk. Mijn favoriete versie van dit gerecht heeft peteh (pete of petai in het Indonesisch) maar bevat geen kokosmelk, hoewel ik soms wel kokosmelk gebruik zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Peteh (pete of petai in het Indonesisch) bonen worden in het Engels meestal aangeduid als bitter bean, twisted cluster bean, of stink boon. De petai-boom kan wel 30 meter hoog worden en draagt lange, platte eetbare bonen met heldergroene zaden ter grootte en in de vorm van mollige amandelen, die een nogal eigenaardige geur hebben, vergelijkbaar met, maar sterker dan shiitake-paddenstoelen, vanwege zwavelhoudende verbindingen die ook in shiitake, truffels en kool worden aangetroffen. Je zult petehbonen niet in je plaatselijke supermarkt of kruidenierswinkel aantreffen, omdat Nederlanders ze niet eten. In verschillende Aziatische keukens zijn petehbonen een veel voorkomend ingrediënt, dus je kunt petehbonen waarschijnlijk wel vinden in de plaatselijke Aziatische supermarkt. Zoek ze in de diepvriesafdeling. Ik verkies de diepvries boven de petehbonen uit blik.

Peteh of petai bonenPeteh of petai bonen

Hoe maak je dit sambal goreng udang peteh recept?

Zoals veel Indonesische vis- en schaaldiergerechten is ook deze sambal goreng udang peteh binnen 30 minuten te bereiden. Koop de garnalen wel bij de betere viszaak want die van de gewone supermarkt zijn niet om over naar huis te schrijven (en vaak al voorgekookt!).

Sambal goreng undang peteh

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 4 personen
  • Type: Indonesisch schaaldiergerecht

Ingrediënten sambal goreng udang peteh

Voor de kruidenpasta (boemboe):

  • 1 grote sjalot of 2 kleine sjalotten
  • 3 knoflooktenen
  • 3 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah), optioneel 1 Thai bird’s eye (cabe rawit) voor extra pit
  • 5 cm galanga wortel (laos), of vervang door 2 theelepels laospoeder
  • 1 theelepel gefermenteerde garnalenpasta (trassi)
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel palmsuiker (gula djawa)
  • Peper en zout naar smaak

Voor de garnalen en peteh bonen:

  • 400 gr grote (ongekookte) garnalen (Vannamei of Black Tiger bijvoorbeeld), gepeld 
  • 100 gr peteh bonen
  • 2 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
  • 4 limoenblaadjes (daun djeroek poeroet), ingescheurd
  • 2 salamblaadjes (daun salam), gekneusd
  • 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
  • 50 ml water

Bereidingswijze sambal goreng udang peteh

  • Maak eerst de kruidenpasta (boemboe). Hak de sjalot, knoflooktenen en rode pepers grof. Voeg toe aan de keukenmachine samen met fijngehakte laos, garnalenpasta (trassi), sambal oelek, palmsuiker en zout en peper naar smaak. Maal fijn tot een gladde pasta (boemboe).


  • Snij de galangawortel (laos) in plakjes, snijd de uiteinden van citroengrasstengels, verwijder de buitenste lagen en kneus de citroengrasstengels met de achterkant van je mes.


  • Verhit olie in een wok op middelhoog vuur en voeg de kruidenpasta, gesneden galangawortel, gekneusde citroengrasstengels, ingescheurde limoenblaadjes en gekneusde salamblaadjes toe en bak 5 minuten, roer af en toe.


  • Voeg garnalen en petehbonen toe en bak op middelhoog vuur ongeveer 2 minuten tot de garnalen gaar zijn.


  • Voeg 50 ml water toe en laat een paar minuten sudderen. Verwijder citroengrasstengels, limoen- en salamblaadjes voor het opdienen.


  • Serveer met gestoomde witte rijst (Nasi Putih), gestoomde of gebakken paksoi en schijfjes limoen.

Sambal goreng udang peteh (tweede gerecht van rechts)

Over de schrijver
Reactie plaatsen