Kare Cumi is de Indonesische variant van Kare Kare, een bekend gerecht uit de Filipijnse keuken. Filipijnse Kare Kare is beroemd om zijn pindasaus, die wordt gemaakt van pindakaas, gemalen geroosterde rijst en annatto-zaadextract en vervolgens wordt gekookt met een verscheidenheid aan lokale groenten en vlees (meestal ossenstaart of ossenpens). Afgezien van dezelfde naam is Indonesische Kare Cumi totaal verschillend van Filipijnse Kare Kare.
Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de Filipijnse Kare Kare. Eén suggestie is dat het een Japanse invloed heeft aangezien de naam "Kare Kare" is afgeleid van het Japanse woord "Kare" dat Japans is voor kerrie. Niemand weet het zeker, maar het zou kunnen dat de Indonesiërs door de handel tussen Indonesië en de Filippijnen vertrouwd zijn geraakt met deze curry. Natuurlijk maakten zij hun eigen versie van Kare en in plaats van ossenvlees gebruikten zij vis zoals (baby) inktvis. De curry krijgt een prachtige gele kleur door gebruik van kurkuma.
Hoe maak je dit kare cumi recept?
Als je snel een Indonesische maaltijd op tafel wil of indruk wil maken op je vrienden of familie dan is dit prachtige gerecht de goede keuze! Je kunt deze Kare Cumi in minder dan 30 minuten bereiden. Voor baby inktvis zul je echter wel naar de betere viszaak moeten!
Kare cumi
- Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
- Voor: 4 personen
- Type: Indonesisch visgerecht
Ingrediënten kare cumi
Voor de kruidenpasta (boemboe):
- 1 grote of 3 kleine sjalotten
- 3 knoflooktenen
- 3 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah)
- 5 cm gember, gepeld en geraspt
- 2 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
- 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet), ingescheurd
- 1 eetlepel (garam) massala
- 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
- 1 eetlepel gemalen galanga (laos)
- 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
- Zout en peper naar smaak
Voor de inktvis:
- 600 gr (baby) inktvis
- 1 theelepel zout
- 1 limoen, uitgeperst
- 300 ml kokosmelk (bij voorkeur van het merk Kara)
- 2 eetlepels palmsuiker (gula djawa)
- 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
- 2 bosuien, dungesneden, als garnering
Bereidingswijze kare cumi
- Marineer de inktvis in limoensap met 1 theelepel zout en zet apart.
- Snij voor de kruidenpasta (boemboe) de sjalot, knoflooktenen en rode pepers grof. Schil en rasp de gember, gooi de dradige delen weg. Verwijder de uiteinden van de citroengrasstengels, verwijder de buitenste lagen en hak het zachte binnenste witte gedeelte fijn. Verwijder de nerf van de limoenblaadjes en hak fijn. Voeg toe aan een keukenmachine met (garam) massala, gemalen koriander, laos, kurkuma en zout en peper naar smaak. Maal fijn tot een gladde pasta ontstaat (boemboe).
- Verhit olie in een wok op middelhoog vuur en fruit hierin de kruidenpasta (boemboe) 5 minuten. Roer af en toe. Voeg palmsuiker en kokosmelk toe en sudder tot de suiker is opgelost.
- Giet de inktvissen af en voeg toe aan de wok. Laat 5 minuten sudderen tot ze gaar zijn. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer met dun gesneden bosui en gestoomde witte rijst (Nasi Putih).