Dit kangkung tumis trassi recept is een lekker Indonesisch bijgerecht dat in een mum van tijd op tafel staat. Waterspinazie (kangkung) gedijt in de waterwegen, rivieren, meren en moerassen van tropisch Zuidoost-Azië en Zuid-China. Daarom is het een veel voorkomend Aziatisch groentegerecht en populair in vele landen zoals China, de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore en Vietnam. Waterspinazie en de bereidingswijze ervan vertonen gelijkenissen met de spinazie die wij in Europa en de Verenigde Staten kennen. Roerbakken is de meest gebruikelijke bereidingswijze van waterspinazie. Waterspinazie (kankung) is te vinden in Aziatische supermarkten. Als je het niet kunt vinden, kun je het vervangen door gewone spinazie. Het eindresultaat zal echter iets anders zijn omdat de spinazie die Europeanen en Amerikanen kennen zonder steeltjes wordt verkocht. De steeltjes van waterspinazie geven dit gerecht een lekkere bite, wat je met gewone spinazie niet zou ervaren.
Roergebakken waterspinazie is een van de eenvoudigste, gemakkelijkste en ook goedkoopste groentegerechten in Azië, wat bijdraagt tot de populariteit ervan. Knoflook en sjalotten of ui worden vaak geroerbakt in bakolie, waarna schoongemaakte en gesneden waterspinazie wordt toegevoegd, en dan geroerbakt in een wok op een sterk vuur met een kleine hoeveelheid bakolie. Door het roerbakken karamelliseert de waterspinazie lichtjes, wat een mild-zoete smaak geeft.
Een specifieke Indonesische roergebakken waterspinazie gekruid met gefermenteerde garnalenpasta (trassi of terasi) wordt kankung terasi (of trassi) genoemd. Tumis betekent "roerbakken". Ik at Kankung Tumis Terasi voor het eerst in Bandung, Indonesië, in 2017. In Nederland wordt dit gerecht meestal niet verkocht in Indonesische toko's, omdat waterspinazie hier niet wordt geteeld en de groente moet worden geïmporteerd, waardoor het vrij duur is.
Hoe maak je dit kangkung tumis trassi recept?
Voor kangkung (waterspinazie) moet je naar de wat grotere Aziatische supermarkt met versafdeling toe. De kleinere Indonesische toko's verkopen het vaak niet. Als je het echt niet kunt vinden, kun je de waterspinazie uiteraard vervangen door gewone spinazie. Laat je vooral niet afschrikken door het volume van waterspinazie, het zal enorm inslinken als je het gaat roerbakken.
Kangkung tumis trassi
- Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
- Voor: 4 personen
- Type: Indonesisch groentegerecht (bijgerecht)
Ingrediënten kangkung tumis trassi
Voor de kruidenpasta (boemboe):
- 4 - 5 lange rode pepers (lombok merah), verwijder zaadlijsten voor minder pit
- 1 - 2 Thai bird’s eye pepers (cabe rawit), optioneel voor extra pit
- 2 sjalotten
- 4 knoflooktenen
- 2 gedroogde ansjovis (ikan teri), geroosterd
- 1 theelepel garnalenpasta (trassi)
Voor de roerbak:
- 500 gr waterspinazie (kangkung), of vervang door gewone spinazie
- 1 tomaat, in blokjes
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen witte peper
- ½ theelepel palmsuiker (gula djawa), of vervang door bruine suiker
- 60 ml water
- 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
- 1 lange rode peper (lombok merah), dun gesneden, als garnering
Bereidingswijze kangkung tumis trassi
- Was de waterspinazie en laat goed uitlekken. Gebruik keukenpapier om de waterspinazie te drogen. Snij in stukken van 5 cm. Zet apart.
- Maak de kruidenpasta (boemboe). Hak de pepers, sjalotten, knoflook, geroosterde ansjovis en garnalenpasta (trassi) in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta (boemboe) ontstaat.
- Verhit olie in een koekenpan / wok op middelhoog vuur. Bak de kruidenpasta een paar minuten tot het geurt, voeg dan de in blokjes gesneden tomaat toe en bak nog een paar minuten tot de tomaat geslonken is.
- Voeg de waterspinazie, water, zout, peper en palmsuiker (gula djawa) toe. Dek de koekenpan / wok af met een deksel en doe pas open als de waterspinazie is geslonken. Roer om te mengen.
- Ga door met koken tot de waterspinazie gaar is en de saus is ingekookt.
- Garneer Kankung Tumis Terasi met een dungesneden lange rode peper.