Atjar Ketimoen recept (Indonesische ingelegde komkommer)
17 februari 2020 
2 min. leestijd

Atjar Ketimoen recept (Indonesische ingelegde komkommer)

Atjar Ketimoen, of Acar Ketimun (Indonesische ingelegde zoetzure komkommer) is een makkelijk te maken friszuur Indonesisch bijgerecht van komkommer, sjalot, peper, zout, azijn en suiker. De frisse zoetzure smaak van Atjar Ketimoen past perfect bij pittige en vettige Indonesische vis, vlees en groentegerechten.

Atjar Ketimoen geschiedenis

Het in zuur inleggen van groenten om hun houdbaarheid te verlengen bestaat al eeuwen. Het is ontstaan in India - en heette daar achaar - rond 2400 v.Chr. en via de overdracht van het hindoeïsme en het boeddhisme verspreidde het zich door Zuidoost-Azië. Brunei, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Singapore hebben allemaal hun eigen soort atjar.

In Zuidoost-Azië worden atjar-variaties meestal gemaakt van groenten zoals komkommer, wortelen, kool, sjalot en Thaise bird's eye peper (cabe rawit), die in azijn worden ingelegd. In Indonesië worden soms Kaffir-limoenblaadjes toegevoegd voor een citrus aroma. Atjar wordt meestal geserveerd als bijgerecht naast vleesgerechten zoals gebakken vis (Ikan Bali), curry's zoals Rendang en Gulai Kambing, en satés zoals Saté Ajam. Net als de augurken die we kennen in de VS en Europa, is de zure smaak van atjar bedoeld om een maaltijd op te frissen. Atjar is ook een goede aanvulling op vette gerechten omdat de zoetzure smaak het vet neutraliseert.

Atjar is in veel Nederlandse supermarkten te koop, maar zelf vers maken is natuurlijk lekkerder. Bovendien bevat verse atjar ketimoen minder zout en suiker waardoor het gezonder is. Het mooie aan deze atjar ketimoen is dat het weinig tijd kost om voor te bereiden en je het van perfect van te voren kunt klaarmaken. Na een dag in de koelkast zijn de zure, zoute en zoete smaken opgenomen in de groenten, waardoor deze atjar ketimoen nog lekkerder is.

Atjar Ketimoen, Indonesische zoetzure komkommer, rode peper en sjalot in ringetjes snijden

Het atjar ketimoen recept dat ik in mijn Indonesische kookworkshops gebruik, is eenvoudig en thuis gemakkelijk en snel te maken. Ik gebruik alleen komkommer, maar je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken zoals kool, wortel, paprika etc. Het bereiden van dit gerecht duurt slechts enkele minuten. Ik raadt je aan om de ingrediënten in een glazen (weck)pot te doen, zodat je de pot flink kunt schudden om de ingrediënten goed te mengen. Na het mengen van de ingrediënten moet deze atjar ketimoen minimaal een uur in de koelkast worden bewaard. Als bijgerecht is het onderstaande recept geschikt voor 4 personen.

Deze makkelijke atjar ketimoen blijft 5 dagen goed in de koelkast. Liever langer bewaren? Vul dan de pot tot aan de deksel met een mengsel van witte wijn azijn, suiker en water, en je kunt deze atjar ketimoen 3 weken in de koelkast bewaren.

Roedjak Manis, Indonesische fruitsalade, en Atjar Ketimoen, Indonesische ingelegde zoetzure komkommer in potten


Recept: Atjar Ketimoen (Indonesische ingelegde zoetzure komkommer)

Door: David – Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Indonesisch Bijgerecht

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 kleine sjalot, gehalveerd en in dunne ringetjes gesneden
  • 1  (Spaanse) peper, gehalveerd en in dunne ringetjes gesneden
  • 10 eetlepels witte wijn azijn
  • 3 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 1 eetlepel witte suiker
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  • Verhit de azijn in een pannetje totdat het bijna kookt. Zet het vuur lager zodra de azijn kookt en voeg de suiker en limoenblaadjes toe. Roer af en toe en laat de suiker oplossen. Haal het mengsel van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Halveer de sjalot en rode peper (verwijder zaadlijsten) en snij in dunne ringetjes.
  • Gebruik een kaasschaaf om de komkommer in dunne plakjes te schaven.
  • Meng alle ingrediënten in een kom of pot en voeg peper en zout toe.
  • Voeg ook het azijn-suiker-mengsel toe en laat afkoelen.
  • Zet minimaal een uur in de ijskast. Voor serveren nog een paar keer goed mengen/ schudden.
Over de schrijver
Reactie plaatsen