Terug naar mijn Indonesische roots deel 2
23 oktober 2017 
in Reizen
4 min. leestijd

Terug naar mijn Indonesische roots deel 2

Na een aantal prachtige ervaringen in Yogyakarta reisden we naar Semarang, de hoofdstad en grootste stad van de provincie Midden-Java. Het was een belangrijke havenstad tijdens de Nederlandse koloniale tijd, en werd 'Venetië van Java' genoemd, vanwege de vele kanalen. Semarang was - en is nog steeds - de thuishaven van een grote H.B.S. 'Hogere Burger School': de middelbare school waar mijn grootmoeder en haar broers en zussen op zaten. Zoals op de foto hieronder te zien is, werd de school in 1877 gesticht en tegenwoordig is het nog steeds een middelbare school.

H.B.S. 'Hogere Burger School' in Semarang, Java, IndonesiëH.B.S. 'Hogere Burger School' in Semarang, Java, Indonesië

Bali: rijk aan toeristen én (eet)cultuur

Na een bezoek aan de oude middelbare school van mijn grootmoeder, reisden we naar Bali. Bali is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in de wereld vanwege de voorname Balinese cultuur, tempels, weelderige junglebossen en prachtige rijstterrassen. In de jaren '70, toen mijn vader en moeder op huwelijksreis gingen naar Bali, was het huidige Kuta niet meer dan een zandstrand, vooral bezocht door hippies. Tegenwoordig is het volgebouwd met hotels en resorts om tegemoet te komen aan de steeds groter wordende toeristenpopulatie. Wij brachten enkele nachten door in een resort in de jungle bij Ubud en bezochten de prachtige tempelcomplexen in de omgeving van Ubud, evenals het Apenbos. 

Mijn moeder en ik bij rijstterrassen nabij Ubud, Bali, IndonesiëMijn moeder en ik bij rijstterrassen nabij Ubud, Bali, Indonesië 

Bali is ook beroemd om zijn eetcultuur. Naast de traditionele Balinese keuken en street food zijn er op het eiland veel populaire gerechten te vinden zoals Poke Bowls en Buddha Bowls. De Balinese keuken heeft zijn eigen soort saté spiesjes 'saté lilit', nasi en sambal 'sambal matah' - de beroemde Indonesische chilipasta. In een van mijn andere posts zal ik meer vertellen over het maken van sambal en de variaties daarop. 

Omdat Bali zo ontwikkeld is, is de lokale keuken ook verfijnd. Er zijn verschillende restaurants die de traditionele Balinese keuken combineren met moderne smaken en technieken en zelfs enkele chique restaurants. Wij hadden een geweldig diner bij Sangsaka Restaurant. Zorg ervoor dat je hun Instagram volgt want ze posten regelmatig hun prachtige eetcreaties.

Gastronomisch Indonesisch eten bij Restaurant Sangsaka in Seminyak, Bali, IndonesiëGastronomisch Indonesisch eten bij Restaurant Sangsaka, Seminyak, Bali, Indonesië

Komodo archipel en eten op een boot

Wanneer mensen naar Indonesië reizen, bezoeken zij meestal de bekende eilanden Bali en Java. Sumatra is een minder toeristische bestemming. Maar als je echt van de gebaande paden af wilt gaan, zijn er prachtige eilanden ten oosten van Bali - zoals Lombok, Sumbawa, Sumba, Flores en Timor. Allemaal eilanden waar je een meer authentieke Indonesische ervaring kunt opdoen. 

Ik was erg verheugd om naar de Komodo archipel te gaan omdat het de thuisbasis is van een prehistorisch dinosaurusachtig wezen dat de 'Komodovaraan' wordt genoemd. De Komodovaraan is een soort reuzenhagedis die alleen op enkele afgelegen eilanden voorkomt. Het is de grootste nog bestaande hagedissoort, met een maximale lengte van 3 meter en een gewicht tot ongeveer 70 kilo! De Komodovaraan maakte ooit deel uit van de "megafauna" van de aarde: grote wezens zoals de sabeltandtijger die over de aarde zwierven maar grotendeels uitgestorven (lees: uitgeroeid door de mens) waren tegen het einde van de laatste ijstijd. 

Mijn moeder en ik achter een mannelijke Komodovaraan op de Komodo archipel, Flores, IndonesiëMijn moeder en ik achter een mannelijke Komodovaraan op de Komodo archipel, Flores, Indonesië

Op het eiland Padar - hieronder afgebeeld - leefde tot voor kort de Komodovaraan, maar die is nu uitgestorven. Gelukkig is het uitzicht niet veranderd, het is absoluut adembenemend!

Uitzicht vanaf de top van Padar, Komodo archipel, Flores, IndonesiëUitzicht vanaf de top van Padar, Komodo archipel, Flores, Indonesië 

We zeilden naar de Komodo archipel per boot, die ik charterde in de haven van Labuanbajo - Flores. De bemanning van de boot kookte elke dag heerlijke maaltijden voor ons, hoewel ze nauwelijks over kookapparatuur beschikten. Vis werd gemarineerd in een plastic emmer en het meeste voedsel werd gefrituurd om bederf te voorkomen. Dit lijkt misschien onhygiënisch in onze ogen, maar het eten was heerlijk!

Nasi rames oken op de boot door de Komodo archipel, Flores, IndonesiëNasi rames koken op de boot rondom de Komodo archipel, Flores, Indonesië

Nasi rames op de boot rondom Komodo archipel, Flores, IndonesiëNasi rames eten op de boot rondom Komodo archipel, Flores, Indonesië

De Komodovaranen van dichtbij zien in het Komodo National Park, wandelen naar de top van Padar eiland voor een prachtig uitzicht en heerlijk eten op de boot tijdens het varen door de Komodo archipel was een once in a lifetime ervaring. Maar zoals aan alle goede dingen: er komt een eind aan. We moesten terug naar Jakarta om onze vlucht terug naar Amsterdam te halen. Bij aankomst in mijn appartement in Amsterdam dacht mijn vriendin dat ik genoeg had van Indonesisch eten, dus kookte ze een 'echte' Nederlandse maaltijd (boerenkoolstamppot met rookworst) voor me. Ik hoef niet te zeggen dat ik onmiddellijk terug wilde naar Indonesië ;)

Over de schrijver
Reactie plaatsen