Ikan Bali recept (Indonesische zoetpittige makreel)

Ikan Bali is een van mijn favoriete Indonesische visgerechten. Hoewel veel mensen de Indonesische keuken associëren met vlees- en groentegerechten, staan de kustgebieden van de Indonesische eilanden bekend om hun heerlijke visgerechten.

Ikan Bakar bijvoorbeeld is een bekend Indonesisch gegrild visgerecht dat ook in Maleisië bekendheid geniet. Het grillen van vis is één van de oudste kookmethodes om vis te bereiden. De vis wordt meestal gemarineerd in een mengsel van ketjap manis en kokosolie die tijdens het grillen met een kwast wordt aangebracht. De kruidenpasta (boemboe) bestaat meestal uit een combinatie van sjalotjes, knoflook, pepers, koriander, tamarinde, kemirinoten, kurkuma, laos en garnalenpasta (trassi). Lees meer over deze ingrediënten in een van mijn blogs.

Ikan Bali is ook een traditioneel Indonesisch visgerecht, hoewel het moderner is dan Ikan Bakar. In plaats van te grillen wordt de Ikan Bali gebakken in een wok (wadjan). Een gewone koekenpan gebruiken is natuurlijk ook prima!

Makreel en haring behoren tot mijn favoriete vissen en gelukkig zijn ze hier in Nederland volop verkrijgbaar. Als je geen verse makreel kunt vinden - gebruik de gerookte niet! – voldoet een andere stevige witte vis zoals kabeljauw ook. Ik koop mijn vis bij de visboer omdat je geen verser stuk vis kunt krijgen. Ik raadt het je trouwens niet aan om vis in de supermarkt te kopen, behalve als je geen andere (verse) optie hebt.

Het leuke van viszaken- ik geef de voorkeur aan Vishandel Tel op de Nieuwmarkt - is dat ze de vis bereiden zoals jij dat wilt. Ze verwijderen de kop, ingewanden en graten binnen een mum van tijd terwijl je wacht en voilà, je hebt verse visfilets.

Makreel voor Ikan Bali

Hoe maak je dit Ikan Bali recept?

Ikan Bali, zoals ik hem maak bij Amsterdam Cooking Workshops, tijdens mijn Indonesische kookworkshops is echt binnen een mum van tijd klaar. De boemboe voor Ikan Bali is snel te maken en bevat ten opzichte van andere Indonesische gerechten weinig ingrediënten. De makrelen worden vervolgens in de pan gebakken met wat olie. Daarna haal je ze weer uit de pan, bak je de boemboe in het vet van de vis en vervolgens voeg je de makrelen weer toe met citroengras (sereh) en kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet). Vervolgens nog even 10 minuten bakken met de deksel op de pan en klaar is kees!

Ikan Bali

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 4 personen
  • Type: Indonesisch visgerecht

Ingrediënten Ikan Bali

Voor de kruidenpasta (boemboe):

  • 1 grote sjalot of 3 kleine sjalotten
  • 3 knoflooktenen
  • 2 eetlepels sambal ketjap (van Amsterdam Cooking Workshops)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 theelepel gefermenteerde garnalenpasta (trassi)

Voor de makreel:

  • 4 verse makrelen, alleen de filets (8 filets totaal)
  • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 2 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
  • 4 eetlepels plantaardige olie (kokos, pinda, zonnebloem)

Bereidingswijze Ikan Bali

  • Pel de sjalot(ten) en knoflook en snij grof. Doe de sjalot(ten) en knoflook in een keukenmachine samen met de sambal ketjap, ketjap manis, palmsuiker en garnalenpasta. Maal de ingrediënten in de keukenmachine totdat een gladde pasta (boemboe) ontstaat.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan. Dep de vis droog met keukenpapier. Bak de vis aan beide kanten een paar minuten totdat de vis lichtbruin is. Verwijder de vis uit de pan en zet apart.
  • Voeg de resterende 2 eetlepels olie toe aan de zojuist gebruikte pan en fruit de boemboe een paar minuten.
  • Voeg makreel, limoenblaadjes en de gekneusde citroengrasstengels toe en laat 2 minuten bakken.
  • Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen. Voeg een beetje water toe als dat nodig is (om aanbranden tegen te gaan).

Ikan Bali, gebakken zoetpittige makreel uit Bali van Amsterdam Cooking Workshops