Pad Krapao of Krapow recept (Thais wokgerecht met kipgehakt en Thaise basilicum)
Pad Krapao, Pad Krapow, Pad Kra Pao of Pad Grapao. Allemaal verschillende benamingen die neerkomen op hetzelfde populaire Thaise streetfood gerecht. Dit Pad Krapao recept is een Thais wokgerecht met kipgehakt en Thaise heilige basilicum. Thaise heilige basilicum? Klopt, dat is dus niet de Thaise zoete basilicum die je tegenwoordig bijna overal kunt kopen (zelfs bij de Albert Heijn!). Kra Pao is namelijk de Thaise naam voor Thaise heilige basilicum. Deze basilicumsoort is wat minder zoet en meer drop/anijs/venkelachtig dan Thaise zoete basilicum. Je kunt Thaise heilige basilicum vinden bij de Aziatische supermarkt (Amazing Oriental bijvoorbeeld). Kun je het niet vinden? Vervang het dan door normale Thaise basilicum, ook heerlijk!
In Thailand is Pad Krapao een van de bekendste fastfood gerechten. In het buitenland is het echter nog steeds minder bekend dan Pad Thai. Je kunt Pad Krapao vergelijken met het eten van een burger in Amerika of met het even snel een vette hap scoren bij de Febo in Nederland. In Thailand vind je Pad Krapao dan ook op vele straathoeken en aangezien zij het gerecht daar vaak voorbereiden kun je het gelijk meenemen en opeten.
Hoe maak je dit Pad Krapao recept (Thaise wokgerecht met kipgehakt en Thaise heilige basilicum)?
Pad Krapao zou natuurlijk geen fastfood gerecht zijn als je het niet in een mum van tijd op tafel hebt staan. Als je een beetje bedreven bent in de keuken en snel de sjalotten, knoflook en pepers kunt snijden heb je dit gerecht in 20 minuten klaar. Het kan nog korter maar er moet ook nog rijst gekookt worden en dat duurt nu eenmaal 20 minuten (10 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan, 10 minuten stomen met de deksel op de pan en het vuur uit is).
Pad Krapao recept (Thais wokgerecht met kipgehakt en Thaise heilige basilicum)
Door: David– Amsterdam Cooking Workshops
Voor: 4 personen
Type: Thais kipgerecht
Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten Pad Krapao recept (Thais wokgerecht met kipgehakt en Thaise heilige basilicum)
- 500 gr kipgehakt (of runder / varkensgehakt)
- 3 sjalotten, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
- 5 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden
- 3 Thai bird’s eye pepers, in dunne ringetjes gesneden
- 5 lange rode pepers, grof gesneden
- 2 eetlepels palm suiker, geraspt of fijngehakt
- 2 eetlepels oestersaus (panda brand)
- 2 eetlepels lichte sojasaus (healthy boy brand)
- 1 eetlepel vissaus (squid brand)
- 80 ml kippenbouillon, zoutarm (geen blokjes!)
- 50 gr Thaise heilige basilicum of Thaise zoete basilicum
- 3 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
Bereidingswijze Pad Krapao recept (Thais wokgerecht met kipgehakt en Thaise heilige basilicum)
- Verhit een wok op hoog vuur en voeg als hij gloeiend heet is 3 eetlepels plantaardige olie toe. Voeg in dunne plakjes gesneden sjalotten en knoflook toe, in dunne ringetjes gesneden Thai bird’s eye pepers, grof gesneden lange rode pepers en roerbak 2 minuten.
- Voeg het kippengehakt (or runder / varkensgehakt) toe en roerbak 2 minuten totdat het gehakt rul is.
- Voeg palmsuiker, oestersaus, lichte sojasaus en vissaus toe. Roerbak nog een minuut en blus af met de bouillon. Omdat je pan op hoog vuur staat, moet de vloeistof in een paar minuten voor het grootste gedeelte verdampen.
- Voeg Thaise heilige basilicum of Thaise zoete basilicumblaadjes toe en roerbak tot ze geslonken zijn. Serveer met of over rijst.