Woku Ikan Kakap recept (Indonesische viscurry uit Manado)
Woku Ikan Kakap (Indonesische viscurry uit Manado) is een van mijn favoriete Indonesische viscurries. Dit gerecht wordt veel in Manado, Sulawesi gegeten en de keuken van Manado is een van mijn favoriete Indonesische keukens. Ik gebruik dit gerecht helaas weinig in mijn Indonesische kookworkshops en dat komt door de pittigheid van de gerechten uit Manado. Je kunt dit gerecht uiteraard zo pittig maken als je wil door minder lange rode pepers en rawit pepers toe te voegen aan de boemboe.
Dit Woku Ikan Kakap recept kun je met alle stevige witvissen maken. Zorg er dus wel voor dat de witvis stevig is, anders valt de vis uit elkaar als je hem kookt in de curry. Dit gerecht is zeer aromatisch en geurig maar gelukkig ook fris door citroengras, limoenblad en kemangi (citroenbasilicum).
Hoe maak je dit Woku Ikan Kakap recept (Indonesische viscurry uit Manado)?
De vis voor Woku Ikan Kakap haal je uiteraard bij de viswinkel of bij de visboer op de markt. Traditioneel gezien wordt het met rode snapper (baarsachtigen) gemaakt maar je kunt ook kiezen voor zeebaars of een andere stevige witvis. Als je de boemboe hebt gemaakt is het gerecht in minder dan een half uur klaar. Kun je geen tomatillos vinden? Laat dan weg of vervang door een extra tomaat.
Woku Ikan Kakap recept
Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
Voor: 4 personen
Type: Indonesische visgerecht
Bereidingsduur: 45 minuten
Woku Ikan Kakap ingrediënten
Voor de kruidenpasta (boemboe):
- 3 sjalotten
- 3 knoflooktenen
- 3 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah)
- 1 – 2 Thai bird’s eye pepers (cabe rawit), optioneel voor extra pit
- 3 cm gember (djahé)
- 3 cm galanga (laos)
- 2 cm kurkuma (koenjit)
- 4 kemirinoten
Voor de vis:
- 600 gr stevige witvis (kabeljauw, roodbaars, zeebaars), in stukken van 4 cm gesneden
- 1 limoen, uitgeperst
- 1 theelepel zout
- 2 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
- 2 pandan bladeren, (daun pandan) geknoopt
- 6 limoenblaadjes (daun djeroek poeroet), ingescheurd
- 3 tomatillos (tomat hijau), gehalveerd, laat weg als je ze niet kunt vinden
- 2 tomaten, in achten gesneden
- 1 eetlepel palmsuiker (gula djawa)
- 1 theelepel zout, of naar smaak
- 200 ml water
- 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
Voor garnering:
- 2 bosuien, dungesneden
- Handvol citroenbasilicumblaadjes (daun kemangi), of vervang door Thaise basilicum
Woku Ikan Kakap bereidingswijze
- Marineer de stukken vis met limoensap en zout. Zet 30 minuten in de koelkast.
- Bak de kemirinoten in een droge pan tot ze geblakerd zijn. Schil de gember, laos- en kurkumawortels en hak fijn. Voeg toe aan een keukenmachine met grof gehakte sjalotten, knoflooktenen en pepers, en maal fijn tot een gladde pasta (boemboe) ontstaat.
- Verhit olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de kruidenpasta, gekneusde citroengrasstengels, geknoopte pandanbladeren en ingescheurde limoenblaadjes tot ze geurig zijn, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de vis toe aan de pan en meng goed.
- Voeg water toe en breng aan de kook. Voeg de tomatillos en tomaten toe en breng op smaak met palmsuiker en zout. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de saus iets is ingekookt, ongeveer 20 minuten. Voeg zout naar smaak toe.
- Serveer direct en garneer met bosuien en citroenbasilicum.