Geng pet pa recept (Thaise jungle curry)
Geng pa pet (Thaise jungle curry) is een bekende Thaise curry en komt oorspronkelijk uit de omgeving van Chiang Mai in het noorden van Thailand. De meeste Thaise curries staan bekend om hun weldadigheid, die uiteraard voortkomt uit het gebruik van veel kokosmelk- en room. Maar wist je dat er ook Thaise curries bestaan zonder kokosmelk? Deze Thaise jungle curry met eend (Geng Pet Pa) is er één van.
Traditioneel werden alleen ingrediënten die in de Thaise jungle gevonden worden in deze jungle curry gebruikt. Als groenten werden Thaise erwtenaubergines, Thaise appelaubergines, kousenband, babymais en bamboe gebruikt. Als vlees werd traditioneel wild gebruikt. Tegenwoordig wordt in Thaise restaurants wild vaak vervangen door eend, kip of varkensvlees. Deze versie van Thaise jungle curry bevat gerookte eendenborstfilet, ga hiervoor naar de poelier. Kun je geen gerookte eendenborstfilet vinden of heb je geen poelier in de buurt? Vervang het dan door (gerookte) kip.
Het is natuurlijk altijd lekkerder om de bouillon voor deze Thaise jungle curry zelf te maken maar als je daar geen zin of tijd (het trekken van de bouillon van het karkas van eend of kip duurt een aantal uur) dan kun je ook kippenbouillon in de supermarkt kopen. Ga dan wel voor de kippenbouillon in pot, deze is kwalitatief beter en bevat veel minder zout dan kippenbouillonblokjes.
Traditioneel gezien is deze curry erg pittig en worden alleen groene Thai bird’s eye pepers gebruikt. Om deze Thaise jungle curry iets aantrekkelijker te maken heb ik gewone lange groene pepers gebruikt. Als je van pittig houdt kun je er nog een aantal Thai bird’s eye pepers aan toevoegen. Deze Thaise jungle curry moet pittig en zout, helder en goed gevuld met groenten en vlees zijn.
Hoe maak je dit Thaise jungle curry met eend recept (Geng Pet Pa)?
Dit Geng pa pet recept (Thaise jungle curry) met eend kun je in 3 kwartier op tafel hebben staan. Het meeste werk gaat zitten in het maken van de Thaise groene currypasta en in het vinden van de ingrediënten. Bij de grotere Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental en Toko Dung Yong verkopen ze vaak erwtenaubergines en appelaubergines. Kun je ze niet vinden? Dan kun je ze ook vervangen door normale aubergines. Kousenband is in Nederland vrij makkelijk te verkrijgen omdat het veel in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. De meeste Aziatische supermarkten verkopen verder ingeblikte babymais en bamboescheuten. Als je geen wilde gember (grachai) kunt vinden vervang je het door gewone gember.
Ingrediënten Thaise jungle curry met eend (Geng Pet Pa)
Ingrediënten
Voor de currypasta:
- 1 grote of 3 kleine sjalotten
- 5 knoflooktenen
- 5 lange groene pepers
- 2 groene Thai bird’s eye pepers, optioneel voor extra pit
- 3 cm galangawortel (laos), fijngehakt
- 3 citroengrasstengels, alleen het binnenste zachte witte deel, fijngehakt
- 3 wilde gember stengels (grachai), gepeld en fijngehakt
- 1 theelepel zout, meer naar smaak
Voor de curry met eend:
- 300 gr gerookte eendenborstfilet, dungesneden
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel palmsuiker
- 500 ml eenden (of kippen) bouillon (zoutarm, geen blokjes)
- 250 gr erwtenaubergines (pea eggplant)
- 4 Thai appelaubergines (apple eggpant)
- 100 gr kousenband, in stukken van 2 cm gesneden
- 8 stuks babymais, in stukken van 2 cm gesneden
- 100 gr bamboescheuten, dungesneden
- 4 limoenblaadjes, ingescheurd
- Handvol Thaise heilige basilicum, laat weg als je het niet kunt vinden
- Paar wilde gember stengels (grachai), gepeld en julienne gesneden
- 1 eetlepel plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
Bereidingswijze Thaise jungle curry met eend (Geng Pet Pa)
- Maak eerst de jungle currypasta. Hak de sjalotten, knoflooktenen, lange groene pepers en Thaise bird's eye pepers grof. Snij de citroengrasstengels (alleen het zachte binnenste witte deel), gepelde laos en gepelde wilde gember (grachai) fijn. Voeg toe aan een keukenmachine met 1 tl zout en maal tot een gladde pasta ontstaat.
- Verhit 1 el olie in een wok op middelhoog vuur en bak de jungle curry pasta een paar minuten tot het geurig is. Breng op smaak met 2 el vissaus en 1 el palmsuiker.
- Voeg 500 ml eenden- of kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de Thaise erwtenaubergines en Thaise appelaubergines toe. Laat 3-5 minuten sudderen.
- Voeg dun gesneden gerookte eendenborstfilet, kousenband, babymais, bamboescheuten, ingescheurde kaffir limoenblaadjes, Thaise heilige basilicum en in julienne gesneden wilde gember (grachai) stengels toe. Laat 5 minuten sudderen of tot ze gaar zijn.
- Proef en breng zo nodig op smaak (vissaus en/of palmsuiker). Deze jungle curry moet pittig en zout smaken. Serveer direct met gestoomde Thaise jasmijn rijst.