Urap urap recept (Indonesisch groentegerecht met gekruide kokostopping)

Urap Urap, of Urap Sayur is een Indonesische gemengde groenteschotel met een gekruide geraspte kokos topping. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Java (Urap Urap) maar de Balinezen hebben hun eigen versie die Urap Sayur heet.

Urap Urap kan apart worden geserveerd, als bijgerecht, of als onderdeel van een rijsttafel. In Indonesië wordt het vaak geserveerd als bijgerecht bij de Javaanse tumpeng feestmaaltijd, een kegelvormige rijstheuvel omringd door diverse gerechten, en als onderdeel van nasi Kuning.

Groenten die in Indonesië zouden worden gebruikt zijn (water)spinazie, cassaveblad, papajablad, Chinese kousenband, taugé en kool. Omdat cassave- en papajablad in Nederland moeilijk te vinden zijn, gebruiken ik ze niet.

Hoe maak je dit urap urap recept?

Voor het maken van dit urap urap recept kun je groenten gebruiken die je lekker vindt of die je nog over hebt in de koelkast. Ik hou van spitskool, boontjes en taugé maar als je in de Aziatische supermarkt bent kun je natuurlijk ook waterspinazie (kangkung) kopen of dit vervangen door gewone spinazie.

Urap Urap

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 4 personen
  • Type: Indonesisch groentegerecht

Ingrediënten urap urap

Voor de kruidenpasta (boemboe):

  • 3 sjalotten
  • 3 knoflooktenen
  • 3 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah)
  • 1 Thai bird's eye chili (cabe rawit), optioneel voor extra pit
  • 3 cm galangawortel (laos)
  • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet), nerven verwijderd
  • 1 eetlepel plantaardige olie (kokos, pinda, zonnebloem)

Voor de gekruide kokos topping:

  • 200 gr geraspte kokosnoot
  • 2 eetlepels palmsuiker (gula jawa), geraspt
  • 2 eetlepels tamarinde (asem djawa), geweekt en gezeefd
  • 1 volle theelepel gefermenteerde garnalenpasta (trassi), vervang door zout of groentebouillonblokje voor vegan

Groenten:

  • 200 gr sperziebonen, gehalveerd en beetgaar gekookt
  • 200 gr spitskool, harde stukken verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 200 gr taugé
  • 200 gr (water)spinazie, optioneel
  • 2 limoenblaadjes (djeroek poeroet), nerf verwijderd, in dunne reepjes gesneden

Bereidingswijze urap urap

  • Maak eerst de kruidenpasta (boemboe). Hak de sjalotten, knoflooktenen en pepers grof. Schil en hak de galangawortel (laos) fijn. Verwijder de nerf van de limoenblaadjes en hak ze fijn. Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine en maal tot een gladde pasta ontstaat (boemboe).


  • Bereid daarna de groenten voor. Snijd de uiteinden van de sperziebonen, halveer ze en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar in gezouten water. Haal de sperziebonen uit de pan en spoel ze onmiddellijk af met koud water om doorkoken te voorkomen. Zet apart. Blancheer de spitskool in dezelfde pan met gezouten water gedurende 30 seconden. Haal uit de pan met een schuimspaan, spoel af met koud water en zet apart. Doe hetzelfde voor de taugé, maar dan gedurende 15 seconden. Spoel af met koud water en zet apart.


  • Week de tamarinde in 2 eetlepels heet water en laat het 5 minuten intrekken. Gebruik de achterkant van een lepel om de pasta plat te drukken. Zeef het sap af en gooi de overgebleven stukjes weg.


  • Verhit olie in een koekenpan. Bak de kruidenpasta een paar minuten tot de sjalotten gaar zijn en de pasta geurig is.


  • Voeg geraspte palmsuiker, tamarinde en garnalenpasta (trassi) of zout toe. Bak tot de suiker is opgelost. Voeg geleidelijk de geraspte kokos toe en blijf roeren. Blijf roerbakken tot het mengsel droog is, ongeveer 10 minuten.


  • Meng de groenten en ¾ van het geraspte kokosmengsel in een serveerschaal, bedek met de rest van het geraspte kokosmengsel en garneer met dun gesneden limoenblaadjes.

Urap urap, Indonesisch groentegerecht met gekruide kokostopping