Lotek recept (Indonesisch groentegerecht met een frispittige kentjoer pindasaus)

Lotek, een Indonesische gemengd groentegerecht met een frisse en pittige pindasaus, is vergelijkbaar met andere Indonesische groentegerechten zoals Karedok, Ketoprak, Pecel en de beroemde Gado Gado. Deze salades hebben één ding gemeen: een gekruide pindadressing. De ingrediënten zijn echter niet hetzelfde. Sommige salades bevatten aardappelen, andere rijstvermicelli, en Lotek lontong (rijstblokjes).

Gado Gado is gemaakt van rauwe en gekookte (of geblancheerde) groenten en de pindadressing bestaat onder andere uit kokosmelk, waardoor het vrij zwaar is.

Karedok is een soort rauwe versie van Lotek. Alle groenten worden rauw geserveerd en gegeten.

Ketoprak wordt ook gemaakt van rauwe en gekookte groenten, maar altijd geserveerd met rijstvermicelli.

Pecel lijkt het meest op Lotek, maar er worden voornamelijk bladgroenten zoals kangkung (waterspinazie), cassavebladeren en papajabladeren gebruikt.

Lotek wordt gemaakt van rauwe en gekookte (of geblancheerde) groenten in combinatie met lontong (rijstblokjes). De pindasaus van Lotek is veel frisser dan bijvoorbeeld de pindasaus van Gado Gado omdat er geen kokosmelk wordt gebruikt. Bovendien geeft de kenmerkende smaak van kentjoer (Kaempferia galanga) deze pindasaus een kenmerkend fris aroma en smaak.

Sundanese keuken

Lotek vindt zijn oorsprong in de Sundanese keuken. Het Sundanese volk is inheems in het westelijk deel van Java en vormt Indonesië 's tweede meest bevolkte etnische groep. De Sundanezen zijn van Austronesische oorsprong en zouden vanuit Taiwan, via de Filippijnen, naar Java zijn geëmigreerd. Volgens een andere theorie zouden de Austronesische voorouders van de Sundanezen afkomstig zijn van Sundaland, een enorm verzonken schiereiland dat tegenwoordig de Javazee, de Straat van Malakka en de Straat van Sunda vormt, en de eilanden daartussen.

Zuidoost Azië, zoals het er tijdens de laatste ijstijd uit zou hebben gezien (Sundaland)

Tegenwoordig is de Sundanese keuken een van de populairste keukens in Indonesië en kan worden gevonden in de meeste steden rond de archipel. De Sundanese keuken wordt gekenmerkt door zijn versheid, het gebruik van rauwe (of geblancheerde) groenten, en pindasauzen. Gestoomde rijst is natuurlijk een hoofdvoedsel van de Sundanese keuken en naast groenten worden vlees en vis als bijgerechten geserveerd. Een populaire bereidingswijze is 'pepes', voedsel gecombineerd met een kruidenpasta (boemboe) en gewikkeld in bananenblad voordat het wordt gekookt, gegrild of gestoomd. Bekijk hier mijn recept van Ikan Pepesan, kabeljauw met kruidenpasta gestoomd in bananenblad, absoluut heerlijk, vers en gezond!

Hoe maak je dit lotek recept?

Voor het maken van dit lotek recept kun je veel groenten gebruiken die jij lekker vindt of over hebt in de koelkast. De belangrijkste elementen van dit lotek recept zijn rijstblokjes (lontong), verkruimelde kroepoek en gefrituurde uitjes, en uiteraard de frispittige pindasaus.

Lotek met pindasaus

  • Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
  • Voor: 4 personen
  • Type: Indonesisch groentegerecht

Ingrediënten lotek

Voor de groentesalade:

  • 500 gr sperziebonen, gehalveerd
  • halve spitskool, in dunne reepjes gesneden
  • 100 gr taugé
  • 300 gr waterspinazie (kangkung), of vervang door gewone spinazie
  • 1 zakje lontong
  • 1 komkommer

Voor de pindasaus:

  • 2 knoflooktenen
  • 2 lange rode (Spaanse) pepers (lombok merah)
  • 1 eetlepel sambal ketjap
  • 3 eetlepels rauwe pinda’s
  • 3 cm verse kentjoer, of 1 eetlepel gemalen kentjoer
  • 3 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 2 eetlepels tamarinde (asem djawa)
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 eetlepels palmsuiker (gula djawa)
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 eetlepel olie (kokos, pinda, zonnebloem)

Voor de garnering:

  • Gefrituurde uitjes
  • Kroepoek, verkruimeld

Bereidingswijze lotek

  • Bereid eerst de lontong. Doe het zakje lontong rijst in een pan met ruim kokend water en kook met de deksel op de pan 18 minuten. Laat daarna nog een uur in de pan met heet water zitten. Haal de lontong uit de pan, laat afkoelen en zet in de koelkast voor minimaal 30 – 60 minuten. Snij de lontong daarna in blokjes van 1,5 x 1,5 cm.


  • Bereid daarna de groenten. Kook de sperziebonen in gezouten water in 5 minuten beetgaar. Verwijder de harde kern van de spitskool, halveer, en snij in dunne reepjes. Voeg de laatste minuut toe aan de pan met de sperziebonen. Haal de sperziebonen en spitskool uit de pan en spoel af met koud water, zet apart. Voeg de (water)spinazie toe aan de pan met kokend water en blancheer kort, zet apart. Schenk kokend water over de taugé heen en zet apart. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten.


  • Maak nu de (koude) pindasaus. Rooster de rauwe pinda’s 5 minuten in een droge koekenpan totdat ze bruinig zijn. Hak de knoflooktenen, Spaanse pepers en limoenblaadjes (nerf verwijderen!) grof. Voeg met de geroosterde pinda’s, sambal ketjap, geschilde kentjoer, tamarinde, limoensap, palmsuiker, zout en olie toe aan een keukenmachine en maal fijn. Voeg 100ml water toe en meng goed.


  • Meng de groenten met de lontong in een grote kom en garneer met verkruimelde kroepoek en gefrituurde uitjes. Serveer de koude pindasaus apart in een bakje.

Lotek, Indonesisch groentegerecht met een frispittige kentjoer pindasaus