Ajam ritja ritja recept (Indonesische pittige kip)
Ajam ritja ritja (of ayam rica rica) is één van mijn favoriete Indonesische vleesgerechten. Tijdens mijn Indonesische kookworkshops maken mijn gasten het gerecht vaak. Ook zij vinden ajam ritja ritja een heerlijk gerecht vanwege de pittige doch frisse en verfijnde smaak. Ritja ritja is een boemboe (kruidenpasta) afkomstig uit Manado, Noord-Sulawesi, Indonesië. De ritja ritja boemboe bestaat uit veel rode pepers, rawit pepers, uien of sjalotten, knoflook en gember. Om het gerecht iets minder pittig te maken voeg ik ook nog vaak tomaat toe. Daarnaast behoren limoenblaadjes (djeroek poeroet), pandanblad (daun pandan) en citroenbasilicum (daun kemangi) tot de vaste ingrediënten.
Behalve Manado is de ritja ritja boemboe populair in veel Indonesische gebieden. In de stad Yogyakarta op Java vind je veel ritja ritja soorten. Je kunt de ritja boemboe mengen met bijna elke soort vlees of vis, maar kip ritja is favoriet bij veel Indonesiërs. Ik heb een aantal van de varianten geproefd en veel ervan zijn erg pittig. Lees daar meer over in één van mijn vorige posts over mijn reis door Indonesië.`
De ingrediënten van de traditionele ritja ritja boemboe worden gemalen met een vijzel (cobek en ulekan) en vervolgens gebakken in olie. Vervolgens worden limoenblaadjes (djeroek peroet), gekneusde citroengrasstengels (sereh) en pandanbladeren (daun pandan) toegevoegd.
Hoe maak je dit Ajam Ritja Ritja recept?
Mijn recept voor Ajam Ritja Ritja is, afhankelijk van je snelheid, binnen 30 - 45 minuten klaar. Je hoeft dus niet eindeloos in de keuken te staan om een overheerlijk Indonesisch kipgerecht te bereiden. Serveer er vervolgens witte rijst (nasi putih) of gele rijst (nasi kuning) bij en een groentegerecht zoals Urap Urap, Orak Arik, Lotek, en / of Atjar Ketimoen bij en je hebt een heerlijke en gezonde Indonesische maaltijd.
Ajam ritja ritja
- Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
- Voor: 4 personen
- Type: Indonesisch kipgerecht
Ingrediënten ajam ritja ritja
Voor de kruidenpasta (boemboe):
- 1 grote of 3 kleine sjalotten
- 5 knoflooktenen
- 5 lange rode pepers (lombok merah) + optioneel 1 rawit peper
- 4 cm gember (djahé)
- 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
- 2 theelepels gemalen galanga (laos)
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel zout
Voor de kip:
- 750 gr kippendijen
- 2 stengels citroengras (sereh), gekneusd
- 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet), ingescheurd
- 1 theelepel garnalenpasta (trassi), of vervang door 1/2 groentebouillonblokje
- 1 pandanblad
- 2 tomaten, in kleine blokjes gesneden
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 eetlepel palmsuiker (gula djawa)
- 20 blaadjes citroenbasilicum (daun kemangi)
- 2 eetlepels plantaardige olie (pinda, rijst, zonnebloem)
Bereidingswijze ajam ritja ritja
- Snijd de kippendijen in hapklare stukjes, 2 x 2 cm, dek af en zet apart.
- Snijd de sjalotten, knoflooktenen en pepers grof. Rasp de gember, gooi de draderige delen weg. Voeg toe aan een keukenmachine met gemalen koriander, gemalen laos, tomatenpuree en zout en maal tot een gladde pasta ontstaat (boemboe).
- Verhit olie in een wok of koekenpan en bak de kruidenpasta samen met de garnalenpasta (trassi) of groentebouillonblokje, ingescheurde kaffir limoenblaadjes een paar minuten tot het geurig is, blijf af en toe roeren.
- Voeg de kip toe en bak op hoog vuur ongeveer 5 minuten, tot de kip aan alle kanten bruin is en niet meer roze. De kip hoeft niet gaar te zijn; dit zal later gebeuren. Voeg 1 theelepel tomatenpuree toe en bak 3 minuten mee.
- Voeg gekneusde citroengrasstengels, pandanblad, tomatenblokjes en palmsuiker toe en meng goed.
- Laat 15 minuten op sudderen tot de kip gaar is. De moet nog mals zijn en niet doorbakken.
- Doe het vuur uit, garneer met citroenbasilicum (kemangi) en serveer direct.