Tom Yum Goong / Tom Yam Kung recept (Thaise zuurpittige garnalensoep)
Tom Yum Goong of Tom Yam Kung is een zuurpittige Thaise soep, die meestal wordt gekookt met garnalen. De woorden "tom yam" of “tom yum” zijn afgeleid van twee Thaise woorden. Tom verwijst naar het kookproces, terwijl yam of yum 'gemengd' betekent. Tom Yum Goong wordt gekenmerkt door zijn uitgesproken pittige en zure smaken, met geurige specerijen en kruiden die royaal in de bouillon worden gebruikt. Ingrediënten zoals citroengras, kaffir limoenblaadjes, galangawortel (laos), limoensap, vissaus en gemalen rode chilipepers worden ook vaak gebruikt in de kruidenpasta van Tom Yum Goong / Tom Yam Kung. Verder zijn cantharellen een essentieel ingrediënt in deze Thaise soep. Kun je geen cantharellen vinden? Kastanjechampignons of een andere champignonmix volstaan uiteraard ook. Bij een Aziatische supermarkt, zoals Amazing Oriental, kun je vaak veel paddenstoelen uit Azië vinden.
Hoe maak je dit Tom Yum Goong / Tom Yam Kung (Thaise zuurpittige garnalensoep) recept?
Tom Yum Goong / Tom Yam Kung kun je vrij makkelijk en in korte tijd bereiden. De bereidingsduur is wel afhankelijk van hoe je de bouillon voor de soep maakt. De beste manier om de bouillon te maken is om deze te trekken van de kop en schalen van de garnalen. Daarvoor moet je hele ongepelde garnalen kopen bij de viszaak. Afhankelijk van je budget kun je het beste voor Vannamei garnalen (goedkoper) of Black Tiger garnalen (duurder) kiezen. De garnalen ontdoe je vervolgens van hun kop, schaal en darmkanaal. De darmkanalen gooi je uiteraard weg maar de koppen en schalen bewaar je. Dit is namelijk de basis voor de Tom Yum Goong / Tom Yam Kung bouillon. Heb je geen zin of tijd om op deze manier de bouillon te maken? Koop dan garnalen- of visbouillon in een pot. Vaak verkopen ze dit niet bij de supermarkt maar bij een speciaalzaak of groothandel vaak wel.
Tom Yum Goong / Tom Yam Kung (Thaise zuurpittige garnalensoep)
Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
Voor: 4 personen
Type: Thaise soep
Bereidingsduur: 30 min
Ingrediënten Tom Yum Goong / Tom Yam Kung (Thaise zuurpittige garnalensoep)
- 1 liter water
- 20 garnalen (Black Tiger of Vannamei), ongepeld en ongekookt
- 1 eetlepel zeezout
- 3 cm verse galangawortel (laos), in plakjes gesneden
- 2 eetlepels vissaus (squid brand of megachef bij voorkeur), meer naar smaak
- 2 lange rode (Spaanse) pepers
- 1 - 2 Thaise bird's eye pepers
- 2 citroengrasstengels, gekneusd
- 4 kaffir limoenblaadjes, ingescheurd
- 3 eetlepels limoensap, meer naar smaak
- 1 eetlepel palmsuiker
- Handvol korianderblaadjes
- 200 gr champignons, in plakjes
Bereidingswijze Tom Yum Goong / Tom Yam Kung (Thaise zuurpittige garnalensoep)
- Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal met een scherp mesje. Hou de koppen en schalen apart, spoel ze goed af en doe ze in een soeppan met 1 liter water en 1 eetlepel gemalen zeezout.
- Breng aan de kook en laat ongeveer 15 - 20 minuten sudderen. De bouillon zal roodachtig worden. Zeef en druk de koppen en schalen tegen de zeef om zoveel mogelijk bouillon te extraheren.
- Breng de bouillon weer aan de kook, voeg de plakjes galanga (laos) toe en breng op smaak met 1 eetlepel vissaus en 1 eetlepel palmsuiker.
- Voeg de lange rode pepers en Thaise bird's eye pepers toe aan een keukenmachine en maal tot een gladde pasta ontstaat. Voeg 1 eetlepel vissaus, limoensap en korianderblaadjes toe aan de pasta, meng goed, voeg toe aan de bouillon en laat een paar minuten sudderen.
- Voeg de in plakjes gesneden champignons, gekneusde citroengrasstengels en ingescheurde kaffir limoenblaadjes toe aan de bouillon en laat een paar minuten sudderen.
- Voeg de garnalen toe en kook ze 2 minuten tot de garnalen oranje zijn en serveer direct. Verwijder de plakjes laos, citroengras en kaffir limoenblaadjes voor het serveren.