Soto ajam recept (Indonesische kippensoep)
Soto ajam (Indonesische kippensoep) is bekend en bemind door veel Nederlanders en uiteraard ook enorm populair in Indonesië. Soto betekent letterlijk soep en wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Indonesië. Veel traditionele soepen in Indonesië worden soto genoemd, terwijl buitenlandse en westerse soepen sop worden genoemd. Naast Indonesië is soto ook populair in Maleisië, Singapore en Suriname (saoto) en natuurlijk in Nederland.
De geschiedenis van soto is niet helemaal duidelijk, maar men vermoedt dat Chinese immigranten de soep tijdens de Nederlandse koloniale overheersing in de 17e eeuw naar Semarang, Java hebben gebracht. De Indonesische keuken was voor die tijd niet bekend met soepen. Snel maakten ze hun eigen versie van de Chinese soepen - net als bij sojasaus.
Soto bestaat voornamelijk uit bouillon, vlees en groenten, maar er zijn veel varianten in Indonesië. Veel soto’s bevatten pens. Pens is een soort eetbare voering uit de magen van verschillende boerderijdieren. De Fransen staan ook bekend om hun pens soep (tripe). Gelukkig bevat deze versie van soto kip, maar ook varianten met varkensvlees, rundvlees, geiten- en schapenvlees komen voor.
In Nederland vind je soto bij veel Indonesische restaurants en toko's. Op Java is soto uiteraard ruimschoots aanwezig. Toen ik in 2017 met mijn moeder Indonesië bezocht, stond er een soto-karretje naast ons hotel in Yogyakarta. De soto van deze vriendelijke oude man was geweldig, dus aten we de soep elke dag.
Hoe maak je dit Soto Ajam recept?
Soto ajam koken vergt nogal wat voorbereiding en het is niet het gemakkelijkste gerecht om te maken. Het bereiden van de bouillon alleen duurt al zo'n 3 uur maar het eindresultaat, een hartige, friszure kippenbouillon is zeker de moeite waard. Als je de bouillon niet zelf wil maken, kun je kant-en-klare kippenbouillon - of fond - gebruiken.
Soto ajam
- Door: David – Amsterdam Cooking Workshops
- Voor: 6 - 8 personen
- Type: Indonesische (maaltijd)soep
Ingrediënten soto ajam
Voor de bouillon:
- 1 hele kip van ongeveer 1,5 kg
- 100 gr gember (djahé), geschild en in plakjes gesneden
- 3 cm galangawortel (laos), geschild en in plakjes gesneden
- 3 citroengrasstengels (sereh), gekneusd
- 5 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 5 salamblaadjes (daun salam)
- 3 knoflooktenen, geplet en gehalveerd
- 1 eetlepel zout
- 3 eetlepels olie
- 3 liter water
Voor de kruidenpasta (boemboe):
- 2 uien of grote sjalotten
- 3 knoflooktenen
- 4 kemirinoten (kemiri kacang)
- 2 cm galangawortel (laos), geschild (of 1 theelepel laospoeder)
- 3 cm gember (djahé), geschild en geraspt
- 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
- 1,5 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
- 1 theelepel kurkumapoeder (koenjit)
- 1 theelepel sambal ketjap
- 1 theelepel gefermenteerde garnalenpasta (trassi)
- 2 eetlepels olie (pindaolie, kokosolie of zonnebloemolie)
Vulling voor de soep:
- 2 liter bouillon (zie hierboven)
- 200 gr taugé
- 200 gr sperziebonen, gehalveerd
- 1 prei, gehalveerd en in ringen gesneden
- 200 gr rijstvermicelli
- 200 gr pandanrijst
- 1 hardgekookt ei per persoon
- 50 ml ketjap manis gemengd met 2 theelepels citroensap en 1 theelepel trassi
- Gefrituurde uitjes als garnering
- Selderij als garnering
- 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en in dunne ringen gesneden als garnering
- Sambal (ketjap)
Bereidingswijze soto ajam
- Snij de boven-en onderkant van de citroengrasstengels af, verwijder de buitenste lagen en kneus de stengels met de achterkant van een (koks)mes.
- Verhit de olie in een grote (soep)pan. Braad de hele kip aan alle kanten aan.
- Voeg 3 liter water, plakjes gember, plakjes galangawortel, citroengrasstengels, limoenblaadjes (ingescheurd), salamblaadjes (ingescheurd), geplette knoflooktenen en zout toe aan de pan.
- Breng aan de kook en laat drie uur op laag vuur trekken met de deksel op de pan.
- Verwijder de kip uit de pan en zet apart.
- Zeef de bouillon twee keer en verwijder de kruiden.
- Je kunt de bouillon nu nog iets verder inkoken (2-2,5 liter) als je dat wil.
- Maak vervolgens het kippenvlees schoon (verwijder botten, kraakbeen etc.) en zet apart.
- Bereid nu alvast de inhoud van de soep voor: pel de hardgekookte eieren, kook de boontjes in 5 minuten beetgaar, voeg de laatste 2 minuten de prei toe. Giet kokend water over de taugé. Kook de pandanrijst in 10 minuten, giet af, roer goed en laat 10 minuten staan. Giet kokend water over de rijstvermicelli heen en week 4 a 5 minuten staan (niet koken). Bewaar alle ingrediënten van de vulling in aparte bakjes.
- Snij alle ingrediënten voor de kruidenpasta grof en maal in een keukenmachine tot een gladde pasta (boemboe).
- Verhit olie in een grote pan en fruit de boemboe 5 minuten. Voeg het kippenvlees toe en bak een paar minuten mee.
- Voeg de kippenbouillon toe aan de pan en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
- Zet de hete pan met soep en alle ingrediënten van de vulling op tafel. Vul het bord met alle ingrediënten van de vulling, giet de hete soep er over heen en garneer met gefrituurde uitjes, selderij, rode peper, sambal en ketjap manis.