Vietnamese steak tartaar recept

Vietnamese steak tartaar? Maar steak tartaar is toch helemaal geen Vietnamees gerecht zul je misschien denken? Niet is minder waar want dit is de Vietnamese versie van het beroemde Franse gerecht.

Vietnam was vroeger onderdeel van de Franse kolonie Indochina en de Franse keuken heeft haar invloed achtergelaten in Vietnam. De baguette en paté die je veel op een Vietnamese banh mi ziet terugkomen is overgenomen van de Fransen. En dus ook deze Vietnamese versie van steak tartaar.

Ik vind deze Vietnamese steak tartaar eigenlijk lekkerder dan de Franse en dat komt door het gebruik van Vietnamese vissaus, limoensap, getoast rijstpoeder, koriander, munt en taugé. Dit gerecht is natuurlijk niet compleet zonder wat fijngehakte rode pepers en een lekker kwarteleitje.

Hoe maak je dit Vietnamese steak tartaar recept?

Dit Vietnamese steak tartaar recept staat of valt bij het juiste vlees. En dan natuurlijk niet van supermarkt maar van de slager. Vraag je slager naar het beste vlees voor steak tartaar. Hoe malser het vlees hoe lekkerder de steak tartaar. Ossenhaas is natuurlijk het meest malse vlees van de rund maar tegelijkertijd vrij duur. Je kunt ook gewoon kiezen voor een kogelbiefstuk of entrecote maar bavette en zelfs joden haas zijn ook goede keuzes. Laat je hierin vooral door je slager adviseren. Vraag de slager ook om het vlees alvast in kleine stukjes (max 5 millimeter) te snijden. Als je alle ingrediënten voorbereidt kan dit gerecht binnen 20 minuten op tafel staan. Superleuk als je vrienden of familie te eten hebt omdat het gerecht er prachtig uit ziet als je het mooi opmaakt (zie hieronder voor de foto’s!).

Vietnamese steak tartaar recept

Door: David – Amsterdam Cooking Workshops

Voor: 4 personen

Type: Vietnamees voorgerecht

Bereidingsduur: 20 minuten

Vietnamese steak tartaar ingrediënten

Voor de steak tartaar:

  • 400 gr kogelbiefstuk / entrecote / bavette / joden haas
  • 80 ml limoensap
  • 1 eetlepel gefrituurde sjalotjes
  • 1 eetlepel gefrituurde knoflook
  • 1 eetlepel geroosterd rijstpoeder
  • 1 eetlepel knoflookolie (gebruik hiervoor de olie waarin je de knoflook hebt gefrituurd)
  • 1 lange rode peper, fijngehakt
  • Handjevol korianderblaadjes, fijngesneden
  • Handjevol muntblaadjes, fijngesneden
  • Handjevol taugé
  • 4 shiso, perilla of betel bladeren (voor de opmaak)
  • 4 kwarteleidooiers

Voor de dressing:

  • 60 ml witte wijn azijn
  • 2 el witte suiker
  • 60 ml vissaus
  • 120 ml water

Vietnamese steak tartaar bereidingswijze

  • Maak eerst de dressing. Meng de witte wijn azijn met de witte suiker, vissaus en water en roer goed totdat de suiker is opgelost.
  • Bereid nu de rest van de ingrediënten voor. Gebruik bij voorkeur kleefrijst (glutinous rijst) voor het geroosterde rijstpoeder. Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur zonder olie en voeg een eetlepel kleefrijst toe. Roer af en toe en binnen 5 minuten moet de rijst mooi goudbruin zijn geworden. Zorg dat de rijst niet donkerder kleurt! Haal vervolgens uit de pan, laat iets afkoelen en maal fijn met een vijzel.
  • Doe een laagje olie in dezelfde kleine koekenpan en voeg een eetlepel fijngehakte sjalotten toe. Frituur een aantal minuten op hoog vuur totdat de sjalotten bruin kleuren. Schep de sjalotten uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg daarna een eetlepel fijngehakte knoflook toe aan het pannetje met de olie en frituur de knoflook. Dit gaat erg snel en is in de regel binnen 1 a 2 minuten gebeurd. Zorg ervoor dat de knoflook niet te donker (en dus bitter wordt). Schep de gefrituurde knoflook uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar 1 eetlepel van de olie.
  • Doe de het rundvlees voor de steak tartaar in een kom en voeg 80 ml limoensap toe. Laat 5 minuten garen.
  • Voeg daarna de gefrituurde sjalotten, knoflook, geroosterd rijstpoeder, knoflookolie, fijngehakte lange rode peper, fijngesneden korianderblaadjes, muntblaadjes en 1/3e van de dressing toe. Meng vervolgens goed met je handen.
  • Leg een shiso, perilla of betelblad (verkrijgbaar bij Amazing Oriental) op een bord en leg er vervolgens een kookring (niet te groot op). Verdeel de steak tartaar in 4 porties in de kookringen. Druk een beetje plat om een mooie vorm te krijgen die niet uit elkaar valt als je de kookring verwijdert.
  • Garneer vervolgens met wat taugé en leg op elke portie een eidooier van een kwarteleitje in een gehalveerd kwarteleitje. Eet smakelijk!